De index van het Ifo-instituut in München, gebaseerd op een rondvraag bij 7.000 bedrijfsleiders, blijft in mei met 114,2 punten op het peil van april. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een daling tot 113,7 punten. Opmerkelijk is de forse toename van het vertrouwen (+5,6 procent) in de retailsector. Minpunt is het slabakkende vertrouwen in de groothandel (-1,3).

Het bruto binnenlands product (bbp) van de grootste economie van Europa steeg met 1,5 procent in het eerste kwartaal 2011 tegenover het laatste kwartaal 2010. Duitse bedrijven leunen voor de uitvoer (+2,3 procent) - rekening houdend met de noodlijdende landen in de eurozone - steeds meer op de groeilanden. Volgens een rapport van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) groeit de wereldwijde economie in 2011 met 4,4 procent, met China (+9,6 procent) en India (+8,2 procent) voorop.

Ondanks het stabiele optimisme van de ondernemers in Duitsland beginnen de stijgende olieprijzen te wegen op de bedrijven. Die oplopende kosten zouden mogelijk kunnen worden doorgerekend aan de consument. De producentenprijzen in Duitsland stegen in april met 6,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, terwijl het inflatiecijfer met 2,4 procent toenam.

De index van het Ifo-instituut in München, gebaseerd op een rondvraag bij 7.000 bedrijfsleiders, blijft in mei met 114,2 punten op het peil van april. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een daling tot 113,7 punten. Opmerkelijk is de forse toename van het vertrouwen (+5,6 procent) in de retailsector. Minpunt is het slabakkende vertrouwen in de groothandel (-1,3).Het bruto binnenlands product (bbp) van de grootste economie van Europa steeg met 1,5 procent in het eerste kwartaal 2011 tegenover het laatste kwartaal 2010. Duitse bedrijven leunen voor de uitvoer (+2,3 procent) - rekening houdend met de noodlijdende landen in de eurozone - steeds meer op de groeilanden. Volgens een rapport van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) groeit de wereldwijde economie in 2011 met 4,4 procent, met China (+9,6 procent) en India (+8,2 procent) voorop.Ondanks het stabiele optimisme van de ondernemers in Duitsland beginnen de stijgende olieprijzen te wegen op de bedrijven. Die oplopende kosten zouden mogelijk kunnen worden doorgerekend aan de consument. De producentenprijzen in Duitsland stegen in april met 6,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, terwijl het inflatiecijfer met 2,4 procent toenam.