"De kans op een arbeidsongeval is op 7 jaar tijd met een kwart gedaald, maar het aantal zware ongevallen blijft ongeveer gelijk", laat Baloise Insurance weten in een persbericht. Vooral de werknemers in een klein bedrijf lopen het meeste risico om betrokken te geraken bij een zwaar arbeidsongeval.

"We spreken van een zwaar ongeval van zodra de uitbetaling 250.000 euro of meer bedraagt. Het gaat daarbij om overlijdens of langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is het soort ongeval dat elk bedrijf te allen prijze wil vermijden. Net daarom is het verontrustend dat het aantal zware ongevallen niet daalt", verduidelijkt Carl Van Vlaenderen, directeur Ondernemingen bij Baloise Insurance.

Baloise Insurance
© Baloise Insurance

Grootste risico bij kleine bouwbedrijven

Het risico op dergelijke zware ongevallen is het grootst bij bedrijven die minder dan 20 werknemers tellen. Zo ligt het risico op een ongeval met verstrekkende gevolgen in een klein bouwbedrijf dubbel zo hoog dan in ondernemingen met meer dan 20 werknemers.

Volgens Van Vlaenderen is het daarom belangrijk dat kleine bedrijven meer inzetten op preventie. "Grotere bedrijven hebben verplicht een eigen preventieadviseur in dienst, bij kleine bedrijven is dat vaak de zaakvoerder zelf. Maar die is vaak minder thuis in de materie. We willen als verzekeraar onze verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid op het werk te verhogen", gaat hij verder.

Om het aantal zware ongevallen te doen dalen en ook kleine bedrijven te helpen bij het terugdringen van het risico, lanceert Baloise Insurance een app voor werkgevers. De werkgever beantwoordt via de app een reeks vragen en krijgt daarna een score en een gepersonaliseerd actieplan. De applicatie wordt morgen (28 april) voorgesteld tijdens de Baloise Safety Challenge.

"Met de app krijgen werkgevers hulp bij maatregelen om de kans op een ongeval te verkleinen. Want géén ongeval is nog altijd beter dan een goede verzekering", besluit Van Vlaenderen. (NS)

"De kans op een arbeidsongeval is op 7 jaar tijd met een kwart gedaald, maar het aantal zware ongevallen blijft ongeveer gelijk", laat Baloise Insurance weten in een persbericht. Vooral de werknemers in een klein bedrijf lopen het meeste risico om betrokken te geraken bij een zwaar arbeidsongeval. "We spreken van een zwaar ongeval van zodra de uitbetaling 250.000 euro of meer bedraagt. Het gaat daarbij om overlijdens of langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is het soort ongeval dat elk bedrijf te allen prijze wil vermijden. Net daarom is het verontrustend dat het aantal zware ongevallen niet daalt", verduidelijkt Carl Van Vlaenderen, directeur Ondernemingen bij Baloise Insurance.Het risico op dergelijke zware ongevallen is het grootst bij bedrijven die minder dan 20 werknemers tellen. Zo ligt het risico op een ongeval met verstrekkende gevolgen in een klein bouwbedrijf dubbel zo hoog dan in ondernemingen met meer dan 20 werknemers.Volgens Van Vlaenderen is het daarom belangrijk dat kleine bedrijven meer inzetten op preventie. "Grotere bedrijven hebben verplicht een eigen preventieadviseur in dienst, bij kleine bedrijven is dat vaak de zaakvoerder zelf. Maar die is vaak minder thuis in de materie. We willen als verzekeraar onze verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid op het werk te verhogen", gaat hij verder. Om het aantal zware ongevallen te doen dalen en ook kleine bedrijven te helpen bij het terugdringen van het risico, lanceert Baloise Insurance een app voor werkgevers. De werkgever beantwoordt via de app een reeks vragen en krijgt daarna een score en een gepersonaliseerd actieplan. De applicatie wordt morgen (28 april) voorgesteld tijdens de Baloise Safety Challenge. "Met de app krijgen werkgevers hulp bij maatregelen om de kans op een ongeval te verkleinen. Want géén ongeval is nog altijd beter dan een goede verzekering", besluit Van Vlaenderen. (NS)