Donkere wolken boven Van Hool

© belga

Bij de busbouwer Van Hool in Lier is het alle hens aan dek. De corona­crisis heeft een gat geslagen in de bestellingen, de omzet keldert, in de fabriek in Macedonië zijn 300 mensen ontslagen, in België zijn 70 tijdelijke jobs geschrapt en de bouw van de fabriek in de VS is on hold gezet. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

“De toestand is ongezien”, zegt een ongeruste topman Filip Van Hool in een gesprek met de krant. “Ik zie pas in 2023 een normalisering. Dit en volgend jaar boeken we verlies. We kunnen niet uitsluiten dat ook in België ontslagen vallen.”

De vakbonden houden hun hart vast. ‘Er heerst grote ongerustheid. Bij de busafdeling zijn 1.000 van de 1.750 mensen tijdelijk werkloos en het ziet er niet naar uit dat dat dit jaar nog verandert. Op de jongste ondernemingsraad is gezegd dat de productie in het najaar mogelijk zakt naar één bus per week. Dat is dramatisch’, zegt Christophe Van Audenhove van de liberale vakbond ACLVB. ‘Er is nog niets officieel aangekondigd, maar we zijn ongerust’, zegt ook Hans Verreth van het ACV.

Partner Content