BNP Paribas, moeder van BNP Paribas Fortis, boekte over heel 2015 een winst van 6,7 miljard euro. In 2014 was dat nog een pak minder (157 miljoen euro), want toen moesten de Fransen een recordboete van 9 miljard euro in de VS betalen.

Maar in het vierde kwartaal vielen de resultaten tegen. De winst zakte maar liefst met 52 procent tot 665 miljoen euro, als gevolg van afschrijvingen bij het Italiaanse filiaal. Het resultaat bleef daarmee onder de verwachtingen van analisten, die gemiddeld op een winst van 864 miljoen euro hadden gerekend.

De Franse bank kondigt vrijdag ook een reorganisatie aan bij haar afdeling 'investment banking'. Er zal voor zo'n 20 miljard aan risicogewogen activa, of 10,3 procent van het totaal, worden afgebouwd. Tegelijk zal er meer worden ingezet op activiteiten die minder kapitaal vergen, zoals cash management. Dat moet tegen 2019 1 miljard euro besparingen opleveren. (Belga/BO)

BNP Paribas, moeder van BNP Paribas Fortis, boekte over heel 2015 een winst van 6,7 miljard euro. In 2014 was dat nog een pak minder (157 miljoen euro), want toen moesten de Fransen een recordboete van 9 miljard euro in de VS betalen. Maar in het vierde kwartaal vielen de resultaten tegen. De winst zakte maar liefst met 52 procent tot 665 miljoen euro, als gevolg van afschrijvingen bij het Italiaanse filiaal. Het resultaat bleef daarmee onder de verwachtingen van analisten, die gemiddeld op een winst van 864 miljoen euro hadden gerekend. De Franse bank kondigt vrijdag ook een reorganisatie aan bij haar afdeling 'investment banking'. Er zal voor zo'n 20 miljard aan risicogewogen activa, of 10,3 procent van het totaal, worden afgebouwd. Tegelijk zal er meer worden ingezet op activiteiten die minder kapitaal vergen, zoals cash management. Dat moet tegen 2019 1 miljard euro besparingen opleveren. (Belga/BO)