In een toelichting op de Geneva Motor Show verklaarde topman Matthias Müller aan BBC-reporters dat Volkswagen nog steeds een 'constructieve dialoog' voert met de Amerikaanse regelgevers. Hij sprak daarbij de hoop uit dat het bedrijf 'fair' zou worden beoordeeld. De VW-topman voegde er wel aan toe dat hij stilaan 'ongeduldig' wordt

De VW-baas waarschuwde er voor dat de 6,7 miljard euro die voorzien werd om de kosten van het emissieschandaal te dekken, mogelijk niet zal volstaan.

Müller zei ook nog dat de jaarlijkse algemene vergadering en de bekendmaking van de financiële resultaten werden uitgesteld 'zodat we met meer vertrouwen en zorg de cijfers tegen het licht kunnen houden' ."Dan zullen we zien of er een aanvullend bedrag bovenop de 6,7 miljard euro zal moeten worden vrijgemaakt", voegde hij eraan toe. De topman verwacht dat het intern onderzoek in april kan worden afgerond.

In september vorig jaar ontdekten Amerikaanse autoriteiten dat Volkswagen gebruik had gemaakt van malafide software in dieselwagens om emissiewaarden te manipuleren. Dat gesjoemel heeft niet alleen geleid tot de grootste crisis in de geschiedenis van de Duitse autoreis, maar ook tot het vertrek van de voorganger van Müller als CEO van Volkswagen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vervolgt Volkswagen voor het overtreden van milieuwetten.

Volkswagen wordt daarbij verplicht om zo'n 600.000 'besmette' dieselwagens te herstellen. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen voertuigen die werden uitgerust met de omstreden sjoemelsoftware.

Volkswagen heeft al herhaaldelijk het boetekleed aangetrokken door schuld te bekennen, en dat deed Müller tijdens zijn gesprek met de BBC nog een keer."We hebben een zware fout gemaakt. We moeten het vertrouwen met de klanten dat we hebben verloren nu terug zien te winnen", aldus de VW-baas.

(BO)

In een toelichting op de Geneva Motor Show verklaarde topman Matthias Müller aan BBC-reporters dat Volkswagen nog steeds een 'constructieve dialoog' voert met de Amerikaanse regelgevers. Hij sprak daarbij de hoop uit dat het bedrijf 'fair' zou worden beoordeeld. De VW-topman voegde er wel aan toe dat hij stilaan 'ongeduldig' wordtDe VW-baas waarschuwde er voor dat de 6,7 miljard euro die voorzien werd om de kosten van het emissieschandaal te dekken, mogelijk niet zal volstaan.Müller zei ook nog dat de jaarlijkse algemene vergadering en de bekendmaking van de financiële resultaten werden uitgesteld 'zodat we met meer vertrouwen en zorg de cijfers tegen het licht kunnen houden' ."Dan zullen we zien of er een aanvullend bedrag bovenop de 6,7 miljard euro zal moeten worden vrijgemaakt", voegde hij eraan toe. De topman verwacht dat het intern onderzoek in april kan worden afgerond. In september vorig jaar ontdekten Amerikaanse autoriteiten dat Volkswagen gebruik had gemaakt van malafide software in dieselwagens om emissiewaarden te manipuleren. Dat gesjoemel heeft niet alleen geleid tot de grootste crisis in de geschiedenis van de Duitse autoreis, maar ook tot het vertrek van de voorganger van Müller als CEO van Volkswagen.Het Amerikaanse ministerie van Justitie vervolgt Volkswagen voor het overtreden van milieuwetten.Volkswagen wordt daarbij verplicht om zo'n 600.000 'besmette' dieselwagens te herstellen. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen voertuigen die werden uitgerust met de omstreden sjoemelsoftware.Volkswagen heeft al herhaaldelijk het boetekleed aangetrokken door schuld te bekennen, en dat deed Müller tijdens zijn gesprek met de BBC nog een keer."We hebben een zware fout gemaakt. We moeten het vertrouwen met de klanten dat we hebben verloren nu terug zien te winnen", aldus de VW-baas.(BO)