Tijdens het tweede kwartaal kwam het resultaat onder de streep uit op een winst van 129 miljoen euro, tegenover een verlies van 145 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de Belgisch-Franse restbank donderdag bekend.

Op 30 juni 2015 bedraagt het balanstotaal van de groep 241 miljard euro, een daling met 6 miljard euro tegenover 31 december 2014 en met 27 miljard euro tegenover 31 maart 2015. In het eerste kwartaal liet de balans een aanzienlijke stijging optekenen, die volgens Dexia vooral was toe te schrijven aan de impact van de wisselkoersschommelingen en aan de daling van de langetermijnrente.

In het tweede kwartaal zag de restbank de omgekeerde trend door de stijging van de langetermijnrente: die leidde tot een forse daling van de balans, die nog werd versterkt door de inkrimping van de activaportefeuille.

Erg volatiele omgeving

"De resultaten en de financiële indicatoren van het halfjaar weerspiegelen de erg volatiele omgeving waarin de ontmanteling van de groep verloopt", zegt gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck. "Deze volatiliteit kwam dit halfjaar tot uiting in een positieve bijdrage van de boekhoudkundige volatiliteitselementen aan de financiële resultaten. Ze is ook zichtbaar in de evolutie van de balans tussen eind 2014 en eind maart 2015, en vervolgens tussen eind maart en eind juni 2015."

Voorzitter van de raad van bestuur Robert de Metz geeft aan dat het beleid van voorzichtig liquiditeitsbeheer in de toekomst voortgezet zal worden, "via het behoud van een liquiditeitsreserve, om gewapend te zijn voor eventuele spanningen op de financiële markten". (Belga/NS)

Tijdens het tweede kwartaal kwam het resultaat onder de streep uit op een winst van 129 miljoen euro, tegenover een verlies van 145 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de Belgisch-Franse restbank donderdag bekend. Op 30 juni 2015 bedraagt het balanstotaal van de groep 241 miljard euro, een daling met 6 miljard euro tegenover 31 december 2014 en met 27 miljard euro tegenover 31 maart 2015. In het eerste kwartaal liet de balans een aanzienlijke stijging optekenen, die volgens Dexia vooral was toe te schrijven aan de impact van de wisselkoersschommelingen en aan de daling van de langetermijnrente. In het tweede kwartaal zag de restbank de omgekeerde trend door de stijging van de langetermijnrente: die leidde tot een forse daling van de balans, die nog werd versterkt door de inkrimping van de activaportefeuille. "De resultaten en de financiële indicatoren van het halfjaar weerspiegelen de erg volatiele omgeving waarin de ontmanteling van de groep verloopt", zegt gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck. "Deze volatiliteit kwam dit halfjaar tot uiting in een positieve bijdrage van de boekhoudkundige volatiliteitselementen aan de financiële resultaten. Ze is ook zichtbaar in de evolutie van de balans tussen eind 2014 en eind maart 2015, en vervolgens tussen eind maart en eind juni 2015." Voorzitter van de raad van bestuur Robert de Metz geeft aan dat het beleid van voorzichtig liquiditeitsbeheer in de toekomst voortgezet zal worden, "via het behoud van een liquiditeitsreserve, om gewapend te zijn voor eventuele spanningen op de financiële markten". (Belga/NS)