Volgens de Britse krant Financial Times mocht de grootste bank van Duitsland - met goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB) - een nog niet verkocht onderdeel als verkocht in de stresstest opvoeren.

Deutsche Bank verwacht 4 miljard dollar op te halen met de verkoop van zijn belang in de Chinese geldschieter Hua Xia. De deal is evenwel nog niet rond, maar wordt volgens Deutsche Bank tegen het einde van dit jaar verwacht.

Toch kreeg de bank toestemming om het resultaat van de verkoop in de test op te voeren. Deutsche Bank zou de enige bank zijn met een dergelijke voetnoot bij de beoordeling.

DB is een van de belangrijkste financiële concerns ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. Zorgen over de kapitaalpositie zetten het aandeel Deutsche Bank de afgelopen weken stevig onder druk.

Volgens Chris Wheeler, analist bij Atlantic Equities, schept de zogenaamde voorkeursbehandeling van Deutsche Bank verwarring. "Market watchers worden nu ongetwijfeld achterdochtig, waardoor ze de juistheid van de resultaten van de stresstest ter discussie kunnen stellen", aldus de analist in een reactie aan de krant.

Nicolas Véron van Bruegel, een Brusselse denktank, zegt dat het belangrijk is dat zowel de ECB als de Europese Bankautoriteit (EBA) - beide hielden toezicht bij de stresstests - hun methodes toelichten en verdedigen. "Stresstests moeten gelijkmatig en zonder voorkeursbehandeling worden toegepast", voegt Véron eraan toe. "Dat geldt natuurlijk ook voor systeembanken, zoals Deutsche Bank."

De ECB laat weten dat ze 'alle banken op dezelfde manier behandelt in lijn met de regelgeving'. De centrale bank wil voorts niet uitweiden over het geval Deutsche Bank.

De Duitse grootbank zelf is voorlopig niet bereid te reageren.

(Belga/FT/BO)

Volgens de Britse krant Financial Times mocht de grootste bank van Duitsland - met goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB) - een nog niet verkocht onderdeel als verkocht in de stresstest opvoeren. Deutsche Bank verwacht 4 miljard dollar op te halen met de verkoop van zijn belang in de Chinese geldschieter Hua Xia. De deal is evenwel nog niet rond, maar wordt volgens Deutsche Bank tegen het einde van dit jaar verwacht. Toch kreeg de bank toestemming om het resultaat van de verkoop in de test op te voeren. Deutsche Bank zou de enige bank zijn met een dergelijke voetnoot bij de beoordeling. DB is een van de belangrijkste financiële concerns ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. Zorgen over de kapitaalpositie zetten het aandeel Deutsche Bank de afgelopen weken stevig onder druk. Volgens Chris Wheeler, analist bij Atlantic Equities, schept de zogenaamde voorkeursbehandeling van Deutsche Bank verwarring. "Market watchers worden nu ongetwijfeld achterdochtig, waardoor ze de juistheid van de resultaten van de stresstest ter discussie kunnen stellen", aldus de analist in een reactie aan de krant.Nicolas Véron van Bruegel, een Brusselse denktank, zegt dat het belangrijk is dat zowel de ECB als de Europese Bankautoriteit (EBA) - beide hielden toezicht bij de stresstests - hun methodes toelichten en verdedigen. "Stresstests moeten gelijkmatig en zonder voorkeursbehandeling worden toegepast", voegt Véron eraan toe. "Dat geldt natuurlijk ook voor systeembanken, zoals Deutsche Bank."De ECB laat weten dat ze 'alle banken op dezelfde manier behandelt in lijn met de regelgeving'. De centrale bank wil voorts niet uitweiden over het geval Deutsche Bank.De Duitse grootbank zelf is voorlopig niet bereid te reageren.(Belga/FT/BO)