Zaterdagavond hebben tussen 50 fietskoeriers (volgens Deliveroo) en 130 fietskoeriers (volgens het collectief dat claimt 200 koeriers te vertegenwoordigen) acties gevoerd in de steden waar het platform actief is.

In Elsene en Brussel-stad trokken groepen per fiets door de binnenstad en vroegen aan restaurants om solidair te zijn en de app tijdelijk uit te schakelen. In Gent, Antwerpenen en Mechelen ging het veeleeer om sensibiliserende acties. In Luik werden bestellingen opgehaald en aangeboden aan daklozen.

Met de acties willen de fietskoeriers protesteren tegen een gedwongen statuutwijziging. Vanaf 31 januari zouden alle fietskoeriers als zelfstandige moeten werken en niet langer in loondienst. In dat geval worden ze per levering en niet meer per uur betaald.

Ondanks de acties telde het platform zaterdag 'ruim meer actieve koeriers' dan de week daarvoor.

Deliveroo laakt 'de daden van vandalisme en de intimidatie' van restaurants en partner-koeriers van een 'minderheid van individuen' in Brussel aan. In Luik werden bestellingen gestolen, aldus Deliveroo.

"Deze acties zijn erop gericht de dienstverlening te verstoren en te beletten dat koeriers kunnen werken. Ze hebben schade veroorzaakt en inkomstenverlies voor restaurants en partner-koeriers. In Brussel zijn deze acties uitgedraaid op een tussenkomst van de politie", luidt het.

Deliveroo heeft eerder deze week al een klacht neergelegd na het beschadigen van de gevel van haar Brusselse kantoren.

Zaterdagavond hebben tussen 50 fietskoeriers (volgens Deliveroo) en 130 fietskoeriers (volgens het collectief dat claimt 200 koeriers te vertegenwoordigen) acties gevoerd in de steden waar het platform actief is. In Elsene en Brussel-stad trokken groepen per fiets door de binnenstad en vroegen aan restaurants om solidair te zijn en de app tijdelijk uit te schakelen. In Gent, Antwerpenen en Mechelen ging het veeleeer om sensibiliserende acties. In Luik werden bestellingen opgehaald en aangeboden aan daklozen. Met de acties willen de fietskoeriers protesteren tegen een gedwongen statuutwijziging. Vanaf 31 januari zouden alle fietskoeriers als zelfstandige moeten werken en niet langer in loondienst. In dat geval worden ze per levering en niet meer per uur betaald. Ondanks de acties telde het platform zaterdag 'ruim meer actieve koeriers' dan de week daarvoor. Deliveroo laakt 'de daden van vandalisme en de intimidatie' van restaurants en partner-koeriers van een 'minderheid van individuen' in Brussel aan. In Luik werden bestellingen gestolen, aldus Deliveroo. "Deze acties zijn erop gericht de dienstverlening te verstoren en te beletten dat koeriers kunnen werken. Ze hebben schade veroorzaakt en inkomstenverlies voor restaurants en partner-koeriers. In Brussel zijn deze acties uitgedraaid op een tussenkomst van de politie", luidt het.Deliveroo heeft eerder deze week al een klacht neergelegd na het beschadigen van de gevel van haar Brusselse kantoren.