De paringsdans van de brouwerijgiganten

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

AB InBev zoekt 122 miljard dollar bij banken voor een overname van SABMiller, schrijft The Wall Street Journal. SABMiller op zijn beurt aast op een fusie met Heineken, maar de Nederlanders ketsen die af.

Het bericht in The Wall Street Journal over de zoektocht bij banken voor een overname door AB InBev is niet nieuw. Begin juni had ook Financial Times al bericht dat het nummer één onder de brouwers geld zocht bij de banken. Volgens The Wall Street Journal zou AB InBev eerst zijn geld zoeken en pas daarna praten met SABMiller. Wel nieuw is het geciteerde bedrag, ruim 120 miljard dollar.

Dat zou een premie betekenen van ruim een derde boven de beurskoers van SABMiller voor de overnamegeruchten oplaaiden. Nog opmerkelijker is het bedrag dat de belaagde partij, SABMiller, bereid zou zijn neer te tellen voor Heineken. In de media circuleert het cijfer van 80 miljard euro. Dat lijkt een onwaarschijnlijk hoog bedrag. De beurswaarde van Heineken klokte maandag af op een kleine 35 miljard euro.

Indien het klopt dat SABMiller 80 miljard dollar wil betalen, zegt dat vooral veel over de wanhoop van de brouwerijgroep, die genoteerd is op de beurs van Londen en Johannesburg. Nu stapte de brouwer naar Heineken, enkele maanden geleden waren er al geruchten dat SABMiller had gepraat met Diageo. Dat is de wereldmarktleider in sterke drank (met onder meer Johnnie Walker), en de eigenaar van het Ierse bier Guinness.

Een fusie met Diageo was dan ook wel defensief bedoeld, ze leek toch nog logischer dan een samengaan met Heineken. Een fusie van de nummers twee en drie van de wereld, zou uiteraard een knaller van formaat zijn. Maar er is een grote overlapping tussen Heineken en SABMiller. Die laatste haalde circa 12 miljard van de bijna 27 miljard groepsomzet van het voorbije boekjaar in regio’s waar beide brouwers rechtstreeks met elkaar concurreren. Dat is in de eerste plaats het geval in Afrika, waar ze de belangrijkste twee spelers zijn. Maar ook in Europa lopen ze elkaar voor de voeten, onder meer in Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. En in Rusland, waar SABMiller in 2011 een samenwerkingsverband sloot met de Turkse brouwer Anadolu Efes.

De familie blijft baas

De Nederlandse brouwer liet in een persbericht weten dat hij de avances afwijst. De familie Heineken wil een zelfstandige koers blijven varen. De familie controleert de brouwer voor iets meer dan de helft via een getrapte constructie: boven de beursgenoteerde brouwer NV Heineken staat een beursgenoteerde holding, NV Heineken Holding. Die heeft als enig actief het belang in de brouwer. De familie Heineken controleert circa de helft van de holding, en is dus ook baas over de brouwer. En dat moet zo blijven. Charlene de Carvalho-Heineken, de dochter van de legendarische topman Freddy Heineken, beschouwt de brouwer als “cultureel erfgoed”.

Een eventuele fusie met SABMiller zou enkel tot een enorme verwatering van het aandeelhoudersbelang hebben geleid. Ook in het verleden betaalde de brouwer zijn grote overnames via de uitgifte van aandelen. Het gevolg is dat de van origine Zuid-Afrikaanse brouwer geen referentieaandeelhouder heeft. SABMiller mag dan in eigen land een enorme symboolwaarde hebben, de belangrijkste aandeelhouders uit Zuid-Afrika zijn wat institutionele fondsen, met geringe belangen.

De belangrijkste twee aandeelhouders zijn nu het Amerikaanse Altria en de Zuid-Amerikaanse familie Santo Domingo. Ook die stapten in de groep via een aandelenruil. Het beursgenoteerde Altria heeft 24,99 procent in SABMiller. Altria, onder meer eigenaar van de sigarettenmaker Philip Morris, was de baas van het Amerikaanse nummer twee, Miller. De Colombiaanse familie Santo Domingo van de brouwer Bavaria heeft circa 15 procent van de aandelen. Pikant detail: de familie kocht in 2013 samen met de Belgische spilaandeelhouders van AB InBev, de families Van Damme en Van der Straten Ponthoz, een belang in de koffiemaker Douwe Egberts.

Het is eigenlijk verwonderlijk dat SABMiller nooit heeft getimmerd aan een sterk aandeelhouderschap. De onderneming heeft, op AB InBev na, wellicht de sterkste bedrijfscultuur in de brouwerswereld. Ze wordt alom geprezen voor haar ijzersterke en zeer Zuid-Afrikaans getinte management. Maar de raad van bestuur is een verzameling van uiteraard gerenommeerde, maar weinig ophefmakende bestuurders. Dat is het grote verschil met Heineken en AB InBev, waar families de touwtjes vanuit de raad van bestuur strak in handen houden.

Logischer

Een overname door AB InBev houdt alvast meer steek dan een fusie met Heineken. Het zou AB InBev in de eerste plaats de kans geven actief te worden in Afrika, dat nu een zo goed als blinde vlek is op de kaart van de Belgisch-Brazi-liaanse brouwer. En AB InBev zou de nog ontbrekende landen in Zuid-Amerika kunnen inpalmen. Colombia bijvoorbeeld, dat een van de meest winstgevende biermarkten in de wereld is. Ook Afrika is bijzonder winstgevend. Een overname van Miller in de Verenigde Staten kan normaal niet, omdat de groep dan 80 procent van de markt in handen zou krijgen.

Misschien kan AB InBev Miller dan verkopen aan Heineken. Dat zou logisch zijn: Heineken is in de VS actief als invoerder van vooral het merk Heineken. Met Miller zou het vaste voet aan de grond krijgen, met lokale merken. Alleen heeft Heineken vandaag andere katten te geselen. Door recente overnames heeft het een vrij hoge schuldgraad. Die schulden moet het eerst afbouwen. Sommige van zijn schuldconvenanten verbieden de Nederlander overigens grote overnames.

Ook voor AB InBev blijft de overname een lastig karwei, ondanks de bijna euforische geluiden van het analistenheir. De onderneming torste einde juni ruim 46 miljard dollar aan financiële schulden, al is het gros daarvan geen bankschulden, maar obligaties. Een overname zal wellicht ook tot een kapitaalverhoging leiden (zie Braziliaanse aandeelhouders spekken de oorlogskas), wat de aandeelkoers naar beneden kan halen.

Maar het eindresultaat zou wel tellen. Het zou de grootste overname worden in de geschiedenis van de brouwerswereld, en een orgelpunt op een kwart eeuw consolidatie in de bierwereld.

WOLFGANG RIEPL

Een overname door AB InBev houdt meer steek dan een fusie met Heineken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content