Het boek leest als een thriller en is voor een groot stuk gebaseerd op getuigenissen van gewezen medewerkers van de Amerikaanse brouwer en marktleider.

Julie Macintosch zegt in Trends van deze week dat de overname "een droevig verhaal is. Maar ik ben dus niet tegen de overname van Amerikaanse bedrijven door buitenlanders. Dat behoort tot de dynamiek van de economie."

De schrijfster zoemt meer in detail in op het weerwerk tegen de overname door Anheuser-Busch. De Amerikanen probeerden het zelf nog via een overname van hun zowat 50 procent in de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo, die Anheuser-Busch nog niet bezat. Dat belang werd gewaardeerd op 15,2 miljard dollar. Die bijkomende prijs zou de overname voor InBev bijzonder moeilijk hebben gemaakt. De Leuvenaars wilden 52 miljard dollar (70 dollar per aandeel) betalen aan de aandeelhouders van Anheuser-Busch. "InBev was echt wel bang voor dat bijkomende bedrag voor Grupo Modelo", verhaalt Macintosh. "Maar geen van beide deals lost het fundamentele probleem op van de Amerikaanse markt. Die groeit niet langer. Ook InBev heeft daarmee een probleem."

Het boek meldt nog hoe vooral de Brazilianen rond AmBev de overnamedans leidden. De Belgische familiale aandeelhouders en bestuurders kwamen er niet aan te pas.

W.R.

Julie Macintosh. Dethroning the King. The hostile takeover of Anheuser-Busch. John Wiley & Sons, New Jersey, 2010. 360 blz.

Het boek leest als een thriller en is voor een groot stuk gebaseerd op getuigenissen van gewezen medewerkers van de Amerikaanse brouwer en marktleider. Julie Macintosch zegt in Trends van deze week dat de overname "een droevig verhaal is. Maar ik ben dus niet tegen de overname van Amerikaanse bedrijven door buitenlanders. Dat behoort tot de dynamiek van de economie." De schrijfster zoemt meer in detail in op het weerwerk tegen de overname door Anheuser-Busch. De Amerikanen probeerden het zelf nog via een overname van hun zowat 50 procent in de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo, die Anheuser-Busch nog niet bezat. Dat belang werd gewaardeerd op 15,2 miljard dollar. Die bijkomende prijs zou de overname voor InBev bijzonder moeilijk hebben gemaakt. De Leuvenaars wilden 52 miljard dollar (70 dollar per aandeel) betalen aan de aandeelhouders van Anheuser-Busch. "InBev was echt wel bang voor dat bijkomende bedrag voor Grupo Modelo", verhaalt Macintosh. "Maar geen van beide deals lost het fundamentele probleem op van de Amerikaanse markt. Die groeit niet langer. Ook InBev heeft daarmee een probleem." Het boek meldt nog hoe vooral de Brazilianen rond AmBev de overnamedans leidden. De Belgische familiale aandeelhouders en bestuurders kwamen er niet aan te pas. W.R. Julie Macintosh. Dethroning the King. The hostile takeover of Anheuser-Busch. John Wiley & Sons, New Jersey, 2010. 360 blz.