In de voertuigvloot van De Lijn zijn momenteel al 386 nieuwe bussen en 48 lagevloertrams hun intrede aan het doen. Maar daar stopt het niet bij.

De bestelling van de lagevloertrams werd met 40 exemplaren uitgebreid, en er is ook al een aankoopprocedure opgestart voor nog eens 146 nieuwe trams (onder meer voor de vervanging van de kusttrams). In de loop van de zomer moet daarnaast nog een bestelling van 113 bussen volgen, zo kondigde De Lijn dinsdag aan tijdens de voorstelling van het jaarverslag van De Lijn.

Financieel evenwicht

Het jaarverslag bevestigt voorts een reeks cijfers die al bekend waren. Zo werd het jaar afgesloten met een financieel evenwicht. Het aantal reizigers daalde voor het vierde jaar op rij (-1,4 procent tot 532 miljoen reizigers).

De vervoerontvangsten stegen wel, tot 150 miljoen euro, omdat het aandeel betalende reizigers verder toenam. Het aantal gratis ritten daalde de voorbije vijf jaar met een derde.

"Ook in tijden van besparing slagen we erin onze financiën op orde te houden", stelde Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn. "Door te investeren in nieuwe voertuigen, tramlijnen en betere doorstroming, willen we de bestaande reizigers meer comfort bieden en nieuwe reizigers aantrekken."

Er werden vorig jaar voorts net geen 10 miljoen sms-tickets verkocht (+22 procent), en er werden voor het eerst meer dan twee miljoen reizigers gecontroleerd op zwartrijden. Van hen had 2,3 procent geen geldig ticket, het laagste niveau in 7 jaar. "Het opdrijven van de pakkans begint effect te hebben", aldus Kesteloot. (Belga/NS)

In de voertuigvloot van De Lijn zijn momenteel al 386 nieuwe bussen en 48 lagevloertrams hun intrede aan het doen. Maar daar stopt het niet bij. De bestelling van de lagevloertrams werd met 40 exemplaren uitgebreid, en er is ook al een aankoopprocedure opgestart voor nog eens 146 nieuwe trams (onder meer voor de vervanging van de kusttrams). In de loop van de zomer moet daarnaast nog een bestelling van 113 bussen volgen, zo kondigde De Lijn dinsdag aan tijdens de voorstelling van het jaarverslag van De Lijn. Het jaarverslag bevestigt voorts een reeks cijfers die al bekend waren. Zo werd het jaar afgesloten met een financieel evenwicht. Het aantal reizigers daalde voor het vierde jaar op rij (-1,4 procent tot 532 miljoen reizigers). De vervoerontvangsten stegen wel, tot 150 miljoen euro, omdat het aandeel betalende reizigers verder toenam. Het aantal gratis ritten daalde de voorbije vijf jaar met een derde. "Ook in tijden van besparing slagen we erin onze financiën op orde te houden", stelde Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn. "Door te investeren in nieuwe voertuigen, tramlijnen en betere doorstroming, willen we de bestaande reizigers meer comfort bieden en nieuwe reizigers aantrekken." Er werden vorig jaar voorts net geen 10 miljoen sms-tickets verkocht (+22 procent), en er werden voor het eerst meer dan twee miljoen reizigers gecontroleerd op zwartrijden. Van hen had 2,3 procent geen geldig ticket, het laagste niveau in 7 jaar. "Het opdrijven van de pakkans begint effect te hebben", aldus Kesteloot. (Belga/NS)