Bert Lauwers

‘De frank van Fagron is eindelijk gevallen’

Bert Lauwers redacteur bij Trends

Farmabedrijf Fagron leek lange tijd niet te beseffen hoe precair de situatie wel was geworden. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

“Dit bedrijf is voor mij plezier”, zei Ger van Jeveren in een interview met Trends, toen Fagron nog Arseus heette. Maar het lachen is Van Jeveren intussen al lang vergaan. Het in 1990 door hem opgerichte Fagron weet nog nauwelijks van welk hout pijlen te maken.

‘De frank van Fagron is eindelijk gevallen’

De zoektocht naar een kapitaalkrachtige overnemer is, zoals nu eindelijk met zoveel woorden wordt toegegeven, met een sisser afgelopen, en het wordt voor Fagron nog hard onderhandelen met de banken om zich van de levensnoodzakelijke kredieten te verzekeren. Het met stevige schulden opgebouwde imperium voor magistrale bereidingen voor apothekers mikt nu ook voluit op een publieke of private kapitaalverhoging, al zal dat door de crash van de aandelenkoers een loodzware verwatering van de knarsetandende aandeelhouders tot gevolg hebben.

Maar gelukkig is de frank van Fagron eindelijk gevallen. Het bedrijf leek lange tijd niet te beseffen hoe precair de situatie wel was geworden. De cocktail van een indrukwekkende schuldenberg en wankele solvabiliteit, haperende omzetgroei en de gebrekkige visibiliteit door de slechtere vooruitzichten in de VS, werd nog giftiger toen de naam van Fagron viel in een fraudedossier over bereidingsapotheken in de VS. Al die onzekerheid joeg de trouwe aandeelhouders – en allicht ook de kandidaat-kopers – achtereenvolgens de gordijnen in en de deur uit.

Dat Ger van Jeveren in deze omstandigheden, en ongetwijfeld op vraag van heel wat betrokkenen, de biezen pakt, is vanzelfsprekend. De topman met de glamoureuze looks en de ongebreidelde ambitie staat nu eenmaal symbool voor alles wat verkeerd is gelopen bij het ooit van Omega Pharma afgesplitste Fagron. Van Jeveren zet zo meteen ook CFO Jan Peeters uit de wind. Die blijft gewoon op post, terwijl hij ook operationeel fors aan de kar trok. Al is het allicht goed dat Peeters, een vertrouweling van Fagron-aandeelhouder Marc Coucke, aan boord blijft. Niemand die beter dan Peeters weet aan welke kwalen het bedrijf lijdt. Om die te genezen, zal Fagron nog zware en erg bittere pillen moeten slikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content