De zaak-BNP Paribas houdt de financiële wereld in de ban. Er hangt de Franse financiële reus een zware straf boven het hoofd in de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie verwijt de bank dat ze van 2002 tot 2009 (en nog een beetje in 2011) olie en andere grondstoffen heeft aangekocht voor rekening van handelaars of internationale groepen die zaken doen met Cuba, Iran en vooral Soedan. Tegen die landen rustte in de VS een embargo, en het is precies daar dat alle dollartransacties passeren.

Drie luiken

De sanctie die de Amerikaanse autoriteiten voor BNP Paribas in petto hebben, bestaat uit drie luiken: een gepeperde boete (volgens de laatste berichten 8 à 9 miljard dollar), een schuldbekentenis en een tijdelijk verbod voor BNP Paribas om clearingoperaties in dollar uit te voeren voor rekening van haar klanten.

Vooral dat derde luik zou hard aankomen. BNP Paribas is wereldwijd een van de drie banken die het meest transacties in dollar uitvoeren. Als BNP Paribas tijdelijk geen clearingoperaties in dollar meer mag doen via haar filiaal in New York, kan dat de groep grondig destabiliseren.

Deze sanctie kan ook sommige internationale activiteiten van BNP Paribas Fortis onrechtstreeks beïnvloeden. In 2012 erfde Fortis een uitgebreide portefeuille 'gespecialiseerde financieringen' (exportfinanciering, projectfinanciering enzovoort). Dat zijn zeer internationale activiteiten waarvoor de ondernemingen geregeld gebruikmaken van de dollar. Het gevaar om een deel van de klanten te verliezen is dus reëel.

Rendabiliteit

"Als de massieve sancties bevestigd worden, kan dat op korte termijn een weerslag hebben op de rendabiliteit van de groep en meer bepaald van het Belgische filiaal", bevestigt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank. De Amerikaanse boete kan BNP Paribas Fortis ertoe dwingen zijn vorig jaar gelanceerde besparingsplan opnieuw te bekijken. En dat voorzag al in de schrapping van 2000 banen tussen 2013 en 2015.

Lees het volledige verhaal over de impact van de sancties tegen BNP Paribas in Trends van deze week.

De zaak-BNP Paribas houdt de financiële wereld in de ban. Er hangt de Franse financiële reus een zware straf boven het hoofd in de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie verwijt de bank dat ze van 2002 tot 2009 (en nog een beetje in 2011) olie en andere grondstoffen heeft aangekocht voor rekening van handelaars of internationale groepen die zaken doen met Cuba, Iran en vooral Soedan. Tegen die landen rustte in de VS een embargo, en het is precies daar dat alle dollartransacties passeren.Drie luikenDe sanctie die de Amerikaanse autoriteiten voor BNP Paribas in petto hebben, bestaat uit drie luiken: een gepeperde boete (volgens de laatste berichten 8 à 9 miljard dollar), een schuldbekentenis en een tijdelijk verbod voor BNP Paribas om clearingoperaties in dollar uit te voeren voor rekening van haar klanten.Vooral dat derde luik zou hard aankomen. BNP Paribas is wereldwijd een van de drie banken die het meest transacties in dollar uitvoeren. Als BNP Paribas tijdelijk geen clearingoperaties in dollar meer mag doen via haar filiaal in New York, kan dat de groep grondig destabiliseren.Deze sanctie kan ook sommige internationale activiteiten van BNP Paribas Fortis onrechtstreeks beïnvloeden. In 2012 erfde Fortis een uitgebreide portefeuille 'gespecialiseerde financieringen' (exportfinanciering, projectfinanciering enzovoort). Dat zijn zeer internationale activiteiten waarvoor de ondernemingen geregeld gebruikmaken van de dollar. Het gevaar om een deel van de klanten te verliezen is dus reëel.Rendabiliteit"Als de massieve sancties bevestigd worden, kan dat op korte termijn een weerslag hebben op de rendabiliteit van de groep en meer bepaald van het Belgische filiaal", bevestigt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank. De Amerikaanse boete kan BNP Paribas Fortis ertoe dwingen zijn vorig jaar gelanceerde besparingsplan opnieuw te bekijken. En dat voorzag al in de schrapping van 2000 banen tussen 2013 en 2015.Lees het volledige verhaal over de impact van de sancties tegen BNP Paribas in Trends van deze week.