De curatoren van Sabena eisen voor de Brusselse handelsrechtbank meer dan 95 miljoen euro schadevergoeding van Airbus. Volgens hen is de Europese vliegtuigbouwer mee verantwoordelijk voor het faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Dat schrijft L'Echo dinsdag.

De zaak draait om de bestelling van 34 vliegtuigen, voor een bedrag van meer dan een miljard dollar, die in 1997 bij Airbus werd geplaatst. "Sabena, in de rug geduwd door de feitelijke bestuurder Swissair, kwam met Airbus een bestelling overeen van 34 toestellen, zonder eigen middelen en zonder financiële hulp van Swissair of Airbus", pleitte Sylvie Van Ommeslaghe maandag in naam van de curatele.

Volgens haar was de beslissing om de volledige vloot te vernieuwen, met vliegtuigen die duurder waren dan die van Boeing, abnormaal. "Swissair heeft eerst een overeenkomst gesloten met Airbus over een voor Sabena verborgen scenario", klonk het.

De top van Sabena zou een voorkeur hebben gehad voor Boeing, maar zou voor voldongen feiten geplaatst zijn. Van Ommeslaghe eist de annulering van de helft van de bestelling. In totaal vraagt ze een schadevergoeding van 95,8 miljoen euro. De advocaten van Airbus pleiten volgende week. (Belga/SD)

De zaak draait om de bestelling van 34 vliegtuigen, voor een bedrag van meer dan een miljard dollar, die in 1997 bij Airbus werd geplaatst. "Sabena, in de rug geduwd door de feitelijke bestuurder Swissair, kwam met Airbus een bestelling overeen van 34 toestellen, zonder eigen middelen en zonder financiële hulp van Swissair of Airbus", pleitte Sylvie Van Ommeslaghe maandag in naam van de curatele. Volgens haar was de beslissing om de volledige vloot te vernieuwen, met vliegtuigen die duurder waren dan die van Boeing, abnormaal. "Swissair heeft eerst een overeenkomst gesloten met Airbus over een voor Sabena verborgen scenario", klonk het. De top van Sabena zou een voorkeur hebben gehad voor Boeing, maar zou voor voldongen feiten geplaatst zijn. Van Ommeslaghe eist de annulering van de helft van de bestelling. In totaal vraagt ze een schadevergoeding van 95,8 miljoen euro. De advocaten van Airbus pleiten volgende week. (Belga/SD)