‘Crisis maskeert tekort aan talent op arbeidsmarkt’

Door de economische crisis is het tekort aan talent op de arbeidsmarkt minder sterk voelbaar.

Door de economische crisis is het tekort aan talent op de arbeidsmarkt minder sterk voelbaar. Dat besluit HR-bedrijf Manpower uit de achtste editie van de ManpowerGroup-enquête, die peilt naar tekort aan talent in de bedrijfswereld.

Op het eerste gezicht hebben Belgische werkgevers minder last van de talentschaarste, omdat hun aanwervingen op een laag pitje staan en er geregeld arbeidsplaatsen worden geschrapt. Maar schijn bedriegt, want vandaag blijkt 22% van de 751 bevraagde werkgevers het – ondanks de crisis – toch moeilijk te hebben om gekwalificeerd talent te vinden. In 2011 was dat 36%, in 2012 27%.

Het HR-bedrijf bevroeg wereldwijd 38.000 werkgevers uit 42 landen en gebieden. België presteert wel beter dan het gemiddelde. Wereldwijd heeft 35 procent van de werkgevers last van een tekort, in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika is dat 26 procent.

Op Belgisch niveau is het tekort het grootst in Wallonië: 33 procent. In Brussel (27 procent) en Vlaanderen (14 procent) is het verschil tussen vraag en aanbod kleiner. In Wallonië en Brussel is er niet veel verschil met het jaar voordien.

“In Vlaanderen echter is het tekort aan talent veel minder nijpend dan in 2012: het daalt van 25 procent naar 14 procent. De laagconjunctuur ligt ongetwijfeld aan de basis van die forse krimp”, luidt het.

In de horeca (39 procent), transport- en logistieksector (36 procent) en de bouwnijverheid (28 procent) is op Belgisch niveau de talentschaarste het grootst. Technische profielen zoals geschoolde arbeiders, technici of mecaniciens blijven de grootste knelpuntberoepen.

Volgens Manpower ondernemen vier op de tien ondervraagde Belgische werkgevers niets om het tekort aan talent aan te pakken, hoewel 48 procent erkent ‘dat het talenttekort de goede werking van hun bedrijf hypothekeert’. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content