In april stortte het consumentenvertrouwen als gevolg van de coronacrisis volledig in. De indicator zakte naar -26, tegen -9 in maart. Het was de grootste daling ooit van het vertrouwen van de gezinnen en de indicator kwam dicht bij het historische dieptepunt uit 1985 (-28).

In mei en juni werd een herstel ingezet, waarbij de indicator verbeterde tot -19 in juni. Al was die verbetering relatief, want het sentiment stond nog altijd vijftien punten lager dan in februari, voor de uitbraak van de coronacrisis.

Bovendien blijkt nu dat het herstel stokte in juli: het consumentenvertrouwen is gezakt naar -20. 'Vooral de verwachtingen van de consumenten voor de algemene economische situatie in België zijn pessimistischer dan vorige maand', aldus de Nationale Bank.

Daarnaast blijven de gezinnen heel bezorgd over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Op persoonlijk vlak verwachten ze geen verandering in hun financiële situatie. 'Hun verwachtingen op dat vlak verschillen niet veel van die van voor de gezondheidscrisis', klinkt het. Anderzijds blijven hun spaarintenties relatief hoog, ook al namen ze enigszins af in vergelijking met de maand juni.

In april stortte het consumentenvertrouwen als gevolg van de coronacrisis volledig in. De indicator zakte naar -26, tegen -9 in maart. Het was de grootste daling ooit van het vertrouwen van de gezinnen en de indicator kwam dicht bij het historische dieptepunt uit 1985 (-28). In mei en juni werd een herstel ingezet, waarbij de indicator verbeterde tot -19 in juni. Al was die verbetering relatief, want het sentiment stond nog altijd vijftien punten lager dan in februari, voor de uitbraak van de coronacrisis. Bovendien blijkt nu dat het herstel stokte in juli: het consumentenvertrouwen is gezakt naar -20. 'Vooral de verwachtingen van de consumenten voor de algemene economische situatie in België zijn pessimistischer dan vorige maand', aldus de Nationale Bank. Daarnaast blijven de gezinnen heel bezorgd over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Op persoonlijk vlak verwachten ze geen verandering in hun financiële situatie. 'Hun verwachtingen op dat vlak verschillen niet veel van die van voor de gezondheidscrisis', klinkt het. Anderzijds blijven hun spaarintenties relatief hoog, ook al namen ze enigszins af in vergelijking met de maand juni.