Dat is even veel als de Belgische vestigingen van ArcelorMittal, GlaxoSmithKline en Ford samen. Familiebedrijven zijn de fundamenten van de Vlaamse economie en dan niet alleen de kmo's.

De families Colruyt, Santens en Vanden Avenne zijn drie van de machtigste Vlaamse ondernemersfamilies. Hun verhaal is erg verschillend, maar telkens boeiend. De families zonden hun zonen en dochters uit en bezitten tentakels in de hele Vlaamse bedrijfswereld en zelfs daarbuiten. Het lijken wel de Rodenburgs, maar dan in het echt.

Eén voor allen, allen voor één

De familie Colruyt is vooral bekend van de gelijknamige supermarketen en je ziet de familie telkens als één blok. Haar daadkracht overstijgt al lang de supermarktgroep waaraan ze haar naam en faam te danken heeft.

Vanuit het hoofdkantoor in Halle is de familie ook actief in IT, duurzame energie en in durfkapitaal. Een consolidatie van al die belangen en participaties is in boekhoudkundige termen niet te maken, maar in maatschappelijke termen tekent de familie Colruyt voor een economische omzet van 6,7 miljard euro en betaalt 141,6 miljoen euro belastingen. Bovendien verschaft ze werk aan ruim 20.000 mensen. Haar slagkracht kan niet onderschat worden, ook al staat die in schril contrast met haar goedkope imago.

Een imperium valt in duigen

De familie Santens stond ooit synoniem voor een machtig textielimperium. Ze had een grote maatschappelijke impact via politieke mandaten en vertakkingen tot in de hoogste financiële regionen. Eind de jaren negentig kwam de vierde generatie aan het roer en versplinterden de activiteiten. Dat ging gepaard met hevige emoties en zelfs onvrede. Sommige takken van de familie gingen hun eigen weg. Hoewel heel wat familieleden in de bedrijven werken, werd de groep gedecimeerd en werd haar slagkracht gebroken. Daarbovenop kwam nog een gerechtelijk onderzoek naar fiscale fraude.

De voornaamste bedrijven en participaties van de familie Santens staan voor een omzet van 215 miljoen euro en 1400 werknemers, maar het imperium wankelt.

De boerenzoon ploegt voort

Een generatiewissel hoeft niet te leiden tot een decimering, dat leert de familie Vanden Avenne. De vierde generatie zet het levenswerk van de voorouders voort en dat levert zowat 1,3 miljard euro omzet en minstens 850 directe werknemers. Bovendien telt de familie telgen die ook sociaaleconomische functies vervullen.

Lieven Desmet

In Trends van deze week vindt u een uitgebreid portret van deze drie ondernemende families.

Dat is even veel als de Belgische vestigingen van ArcelorMittal, GlaxoSmithKline en Ford samen. Familiebedrijven zijn de fundamenten van de Vlaamse economie en dan niet alleen de kmo's. De families Colruyt, Santens en Vanden Avenne zijn drie van de machtigste Vlaamse ondernemersfamilies. Hun verhaal is erg verschillend, maar telkens boeiend. De families zonden hun zonen en dochters uit en bezitten tentakels in de hele Vlaamse bedrijfswereld en zelfs daarbuiten. Het lijken wel de Rodenburgs, maar dan in het echt. Eén voor allen, allen voor één De familie Colruyt is vooral bekend van de gelijknamige supermarketen en je ziet de familie telkens als één blok. Haar daadkracht overstijgt al lang de supermarktgroep waaraan ze haar naam en faam te danken heeft. Vanuit het hoofdkantoor in Halle is de familie ook actief in IT, duurzame energie en in durfkapitaal. Een consolidatie van al die belangen en participaties is in boekhoudkundige termen niet te maken, maar in maatschappelijke termen tekent de familie Colruyt voor een economische omzet van 6,7 miljard euro en betaalt 141,6 miljoen euro belastingen. Bovendien verschaft ze werk aan ruim 20.000 mensen. Haar slagkracht kan niet onderschat worden, ook al staat die in schril contrast met haar goedkope imago. Een imperium valt in duigen De familie Santens stond ooit synoniem voor een machtig textielimperium. Ze had een grote maatschappelijke impact via politieke mandaten en vertakkingen tot in de hoogste financiële regionen. Eind de jaren negentig kwam de vierde generatie aan het roer en versplinterden de activiteiten. Dat ging gepaard met hevige emoties en zelfs onvrede. Sommige takken van de familie gingen hun eigen weg. Hoewel heel wat familieleden in de bedrijven werken, werd de groep gedecimeerd en werd haar slagkracht gebroken. Daarbovenop kwam nog een gerechtelijk onderzoek naar fiscale fraude. De voornaamste bedrijven en participaties van de familie Santens staan voor een omzet van 215 miljoen euro en 1400 werknemers, maar het imperium wankelt. De boerenzoon ploegt voort Een generatiewissel hoeft niet te leiden tot een decimering, dat leert de familie Vanden Avenne. De vierde generatie zet het levenswerk van de voorouders voort en dat levert zowat 1,3 miljard euro omzet en minstens 850 directe werknemers. Bovendien telt de familie telgen die ook sociaaleconomische functies vervullen. Lieven Desmet In Trends van deze week vindt u een uitgebreid portret van deze drie ondernemende families.