Warenhuisgroep Colruyt zet de samenwerking met 34 Aziatische leveranciers van non-foodproducten stop nadat ze er sociale audits had laten uitvoeren.

Colruyt investeerde vorig jaar ruim 80.000 euro in 117 sociale audits bij non-foodleveranciers in Azië van wie de groep rechtstreeks artikelen afnam.

Bij 56 nieuwe leveranciers ging het om een eerste controle, de overige 61 kregen een opvolgingsaudit. Het ging voornamelijk om bedrijven in China die uiteenlopende producten maken, van tuinmeubelen tot schoenen.

De helft van de fabrikanten die voor de tweede keer gecontroleerd werden, hebben hun werkomstandigheden verbeterd. Met 34 leveranciers bij wie Colruyt geen verbetering vaststelde of die een audit weigerden, werd de samenwerking stopgezet.

"De grote trend is overdreven werktijden", verduidelijkt Daniël Bral van Colruyt. "In China mag volgens de lokale wetgeving tot 60 uur gewerkt worden, maar heel wat bedrijven gaan erover." Behalve het buitensporige overwerk - en de te lage verloning ervan - heeft Colruyt ook kritiek op de sociale bescherming, die ze 'ontoereikend' noemt.

Volgens Colruyt doen de plaatselijke autoriteiten geen controles. De groep vraagt de lokale overheden daarom strikter toe te zien op de naleving van hun eigen wetten.

Voor dit jaar heeft Colruyt al 56 audits gepland, waarvan 18 eerste controles en 38 opvolgingsaudits. De komende maanden zullen er nog volgen. Colruyt start ook met audits bij niet-Europese foodleveranciers. De lijst wordt nog opgemaakt, maar wellicht zal er niet enkel in Azië maar ook in Afrika en Zuid-Amerika gecontroleerd worden.

De eerste sociale audits van Colruyt dateren van 2003, toen een tiental leveranciers van speelgoed werd geauditeerd. (Belga/BO)

Warenhuisgroep Colruyt zet de samenwerking met 34 Aziatische leveranciers van non-foodproducten stop nadat ze er sociale audits had laten uitvoeren.Colruyt investeerde vorig jaar ruim 80.000 euro in 117 sociale audits bij non-foodleveranciers in Azië van wie de groep rechtstreeks artikelen afnam. Bij 56 nieuwe leveranciers ging het om een eerste controle, de overige 61 kregen een opvolgingsaudit. Het ging voornamelijk om bedrijven in China die uiteenlopende producten maken, van tuinmeubelen tot schoenen. De helft van de fabrikanten die voor de tweede keer gecontroleerd werden, hebben hun werkomstandigheden verbeterd. Met 34 leveranciers bij wie Colruyt geen verbetering vaststelde of die een audit weigerden, werd de samenwerking stopgezet. "De grote trend is overdreven werktijden", verduidelijkt Daniël Bral van Colruyt. "In China mag volgens de lokale wetgeving tot 60 uur gewerkt worden, maar heel wat bedrijven gaan erover." Behalve het buitensporige overwerk - en de te lage verloning ervan - heeft Colruyt ook kritiek op de sociale bescherming, die ze 'ontoereikend' noemt.Volgens Colruyt doen de plaatselijke autoriteiten geen controles. De groep vraagt de lokale overheden daarom strikter toe te zien op de naleving van hun eigen wetten. Voor dit jaar heeft Colruyt al 56 audits gepland, waarvan 18 eerste controles en 38 opvolgingsaudits. De komende maanden zullen er nog volgen. Colruyt start ook met audits bij niet-Europese foodleveranciers. De lijst wordt nog opgemaakt, maar wellicht zal er niet enkel in Azië maar ook in Afrika en Zuid-Amerika gecontroleerd worden.De eerste sociale audits van Colruyt dateren van 2003, toen een tiental leveranciers van speelgoed werd geauditeerd. (Belga/BO)