Citibank en haar drie directeurs worden veroordeeld omdat ze hun klanten misleidende of ontoereikende informatie zouden hebben bezorgd over beleggingsproducten van Lehman Brothers. Nadat de Amerikaanse zakenbank in 2008 over de kop ging, kwam de wereldwijde financiële crisis in een stroomversnelling.

"In haar strategie om beleggingsproducten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers aan de man te brengen, heeft Citibank België gebruikgemaakt van misleidende publiciteit," luidt het in het vonnis. Volgens de rechtbank is het duidelijk dat de Citibank-klanten die investeerden in gestructureerde beleggingen van Lehman Brothers, onvoldoende informatie kregen. Dat bleek bijvoorbeeld uit het feit dat een aantal klanten niet eens wist niet dat ze in dergelijke producten belegden, maar dacht dat het om een soort termijnrekening ging. Bovendien bracht Citibank nog steeds Lehman Brothers-producten aan de man terwijl de rating van die bank al verlaagd was.

Citibank wordt nu veroordeeld tot een boete van 165.000 euro. De drie directeurs krijgen elk een boete met uitstel van 412,50 euro. De bank en de drie directeurs zijn wel vrijgesproken van misbruik van vertrouwen, witwasmisdrijven en inbreuken op de wetgeving inzake bemiddeling in bankdiensten.

Klanten van Citibank die nog niet ingegaan waren op de vergoeding van de bank en zich burgerlijke partij hadden gesteld, krijgen een voorlopige schadevergoeding. Die bedraagt 65 procent van het bedrag dat ze belegd hebben in producten van Lehman Brothers.

Het Citibank-proces ging halfweg april 2010 van start. 4.059 van de 4.144 Citibank-klanten die zware verliezen hadden geleden, namen toen vrede met de dading die Citibank hen had voorgesteld. Daarmee konden ze onmiddellijk minstens 65 procent van het geïnvesteerde kapitaal terugvorderen.

Citibank en haar drie directeurs worden veroordeeld omdat ze hun klanten misleidende of ontoereikende informatie zouden hebben bezorgd over beleggingsproducten van Lehman Brothers. Nadat de Amerikaanse zakenbank in 2008 over de kop ging, kwam de wereldwijde financiële crisis in een stroomversnelling."In haar strategie om beleggingsproducten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers aan de man te brengen, heeft Citibank België gebruikgemaakt van misleidende publiciteit," luidt het in het vonnis. Volgens de rechtbank is het duidelijk dat de Citibank-klanten die investeerden in gestructureerde beleggingen van Lehman Brothers, onvoldoende informatie kregen. Dat bleek bijvoorbeeld uit het feit dat een aantal klanten niet eens wist niet dat ze in dergelijke producten belegden, maar dacht dat het om een soort termijnrekening ging. Bovendien bracht Citibank nog steeds Lehman Brothers-producten aan de man terwijl de rating van die bank al verlaagd was.Citibank wordt nu veroordeeld tot een boete van 165.000 euro. De drie directeurs krijgen elk een boete met uitstel van 412,50 euro. De bank en de drie directeurs zijn wel vrijgesproken van misbruik van vertrouwen, witwasmisdrijven en inbreuken op de wetgeving inzake bemiddeling in bankdiensten. Klanten van Citibank die nog niet ingegaan waren op de vergoeding van de bank en zich burgerlijke partij hadden gesteld, krijgen een voorlopige schadevergoeding. Die bedraagt 65 procent van het bedrag dat ze belegd hebben in producten van Lehman Brothers.Het Citibank-proces ging halfweg april 2010 van start. 4.059 van de 4.144 Citibank-klanten die zware verliezen hadden geleden, namen toen vrede met de dading die Citibank hen had voorgesteld. Daarmee konden ze onmiddellijk minstens 65 procent van het geïnvesteerde kapitaal terugvorderen.