De directie van het spoorwegbedrijf heeft twee weken geleden enkele maatregelen goedgekeurd die de productiviteit van het personeel moeten verhogen. Zo zal er één uur per week langer gewerkt moeten worden. De directie keurde de maatregelen met een gewone meerderheid goed, maar volgens CSC-Transcom was er eigenlijk een tweederdemeerderheid nodig.

"Onwettige maatregelen"

"Volgens een juridische analyse van ons advocatenkantoor, zijn de maatregelen niet wettig. We hebben de NMBS tot maandag 13.00 uur de tijd gegeven om de procedures te respecteren, maar hebben geen reactie gezien", zegt Isabelle Bertrand, nationaal secretaris bij de christelijke spoorbond in L'Echo.

De ingediende procedure is voorlopig enkel nog maar een initiatief van CSC-Transcom. Als de vakbond voor het eind van het jaar in het gelijk wordt gesteld, zal de NMBS-directie de productiviteitsverhogende maatregelen niet kunnen uitvoeren.

Voorts is er nog steeds geen duidelijkheid over de aangekondigde stakingsplannen van 6 en 7 janauri. Volgens Ludo Sempels van ACOD kan een staking alsnog vermeden worden. "Die kans bestaat nog, het kan tot 48 uur op voorhand", klinkt het. Al benadrukt hij dat er meer duidelijkheid moet komen over de rol van de bemiddelaar. (Belga/NS)

De directie van het spoorwegbedrijf heeft twee weken geleden enkele maatregelen goedgekeurd die de productiviteit van het personeel moeten verhogen. Zo zal er één uur per week langer gewerkt moeten worden. De directie keurde de maatregelen met een gewone meerderheid goed, maar volgens CSC-Transcom was er eigenlijk een tweederdemeerderheid nodig. "Volgens een juridische analyse van ons advocatenkantoor, zijn de maatregelen niet wettig. We hebben de NMBS tot maandag 13.00 uur de tijd gegeven om de procedures te respecteren, maar hebben geen reactie gezien", zegt Isabelle Bertrand, nationaal secretaris bij de christelijke spoorbond in L'Echo.De ingediende procedure is voorlopig enkel nog maar een initiatief van CSC-Transcom. Als de vakbond voor het eind van het jaar in het gelijk wordt gesteld, zal de NMBS-directie de productiviteitsverhogende maatregelen niet kunnen uitvoeren.Voorts is er nog steeds geen duidelijkheid over de aangekondigde stakingsplannen van 6 en 7 janauri. Volgens Ludo Sempels van ACOD kan een staking alsnog vermeden worden. "Die kans bestaat nog, het kan tot 48 uur op voorhand", klinkt het. Al benadrukt hij dat er meer duidelijkheid moet komen over de rol van de bemiddelaar. (Belga/NS)