Pang Da en Youngman nemen alle aandelen over van Saab Automobile en Saab Great Britain, luidt het in het persbericht. De Chinezen beloven langetermijnfinanciering voor het automerk. De overname moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten en aandeelhouders.

Herstructurering

De productie bij Saab ligt al maanden stil door geldgebrek en onbetaalde facturen aan toelevreranciers. Het Zweedse bedrijf kreeg vorige maand bescherming tegen zijn schuldeisers, zodat het kon werken aan een herstructurering.

Uit een gerechtelijk document blijkt nu dat Youngman en Pang Da over voldoende middelen beschikken om die herstructurering door te zetten. Bijgevolg liet de curator van Saab het verzoek om de bescherming van het bedrijf te beëindigen vallen.

Victor Muller

Saab werd begin 2010 overgenomen door de kleine Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker Cars van Victor Muller. Dat bedrijf, dat intussen werd omgedoopt tot Swedish Automobile, kwam dit jaar in de problemen omdat er onvoldoende kapitaal was om de fabrieken draaiende te houden en de werknemers te betalen.

Victor Muller verdwijnt nu als topman van het toneel, maar woordvoerder Stefani van Beherman - de Belgische invoerder van het Zweedse automerk Saab - toont zich erkentelijk tegenover de Nederlandse zakenman. "Zonder Muller was er vandaag niets meer geweest voor Saab", zegt hij.

Saab in België

Volgens Stefani zal de productie begin januari 2012 hervat worden en zullen de eerste Saab-voertuigen eind januari, begin februari geleverd worden. Veel orders voor Saabs is het bedrijf volgens de woordvoerder in België niet kwijtgespeeld door het lange stilliggen van de band. Saab zou naar verluidt ook aanwezig zijn op het autosalon van Brussel in januari.

Tegenvallende verkoop

De verkoop van Saab piekte in 2006 wereldwijd met 133.000 verkochte wagens. In 2010 verkocht het merk slechts 31.696 exemplaren, heel wat onder de doelstelling van 50.000 tot 60.000 wagens.

Vakbonden voorzichtig positief

De vakbonden die betrokken zijn bij Saab reageerden vrijdag voorzichtig positief op de aangekondigde overname. "Het belangrijkste is dat er nu een langetermijnoplossing komt voor Saab", verklaarde woordvoerder Lars Ankarfjäll van IF Metall, de grootste bond onder het Saab-personeel. " Tijdens de discussies met Pang Da en Youngman was al snel duidelijk dat een deel van de productie in China komt, maar dat de fabriek in Trollhättan gewoon blijft," aldus de vakbondsman. (Belga/BO)

Pang Da en Youngman nemen alle aandelen over van Saab Automobile en Saab Great Britain, luidt het in het persbericht. De Chinezen beloven langetermijnfinanciering voor het automerk. De overname moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten en aandeelhouders. HerstructureringDe productie bij Saab ligt al maanden stil door geldgebrek en onbetaalde facturen aan toelevreranciers. Het Zweedse bedrijf kreeg vorige maand bescherming tegen zijn schuldeisers, zodat het kon werken aan een herstructurering. Uit een gerechtelijk document blijkt nu dat Youngman en Pang Da over voldoende middelen beschikken om die herstructurering door te zetten. Bijgevolg liet de curator van Saab het verzoek om de bescherming van het bedrijf te beëindigen vallen. Victor MullerSaab werd begin 2010 overgenomen door de kleine Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker Cars van Victor Muller. Dat bedrijf, dat intussen werd omgedoopt tot Swedish Automobile, kwam dit jaar in de problemen omdat er onvoldoende kapitaal was om de fabrieken draaiende te houden en de werknemers te betalen. Victor Muller verdwijnt nu als topman van het toneel, maar woordvoerder Stefani van Beherman - de Belgische invoerder van het Zweedse automerk Saab - toont zich erkentelijk tegenover de Nederlandse zakenman. "Zonder Muller was er vandaag niets meer geweest voor Saab", zegt hij. Saab in BelgiëVolgens Stefani zal de productie begin januari 2012 hervat worden en zullen de eerste Saab-voertuigen eind januari, begin februari geleverd worden. Veel orders voor Saabs is het bedrijf volgens de woordvoerder in België niet kwijtgespeeld door het lange stilliggen van de band. Saab zou naar verluidt ook aanwezig zijn op het autosalon van Brussel in januari. Tegenvallende verkoopDe verkoop van Saab piekte in 2006 wereldwijd met 133.000 verkochte wagens. In 2010 verkocht het merk slechts 31.696 exemplaren, heel wat onder de doelstelling van 50.000 tot 60.000 wagens. Vakbonden voorzichtig positiefDe vakbonden die betrokken zijn bij Saab reageerden vrijdag voorzichtig positief op de aangekondigde overname. "Het belangrijkste is dat er nu een langetermijnoplossing komt voor Saab", verklaarde woordvoerder Lars Ankarfjäll van IF Metall, de grootste bond onder het Saab-personeel. " Tijdens de discussies met Pang Da en Youngman was al snel duidelijk dat een deel van de productie in China komt, maar dat de fabriek in Trollhättan gewoon blijft," aldus de vakbondsman. (Belga/BO)