Chinees conglomeraat wordt grootste aandeelhouder van Deutsche Bank

03/05/17 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Bron: Belga

Het Chinese conglomeraat HNA Group is met een belang van bijna 10 procent de grootste aandeelhouder geworden van Deutsche Bank, blijkt uit een toelichting over het aandeelhouderschap.

Chinees conglomeraat wordt grootste aandeelhouder van Deutsche Bank

CEO John Cryan beseft dat een bank zonder stevige solvabiliteit geen kans meer maakt bij investeerders, klanten en regelgevers. © BI

Met een belang van 9,92 procent springen de Chinezen over de koninklijke familie van Qatar, die via investeringsvehikels 6 procent aanhoudt, en over het investeringsfonds Blackrock, dat ook zowat 6 procent controleert van de grootste bank van Duitsland.

Het Chinese concern is onder meer actief in luchtvaart, toerisme en immobiliën. HNA Group stapte in februari in het kapitaal van DeutscheBank. "HNA ziet DeutscheBank als een zeer aantrekkelijke investering", klonk het toen.

Het conglomeraat verwierf in februari een aandeel van 3 procent in Deutsche Bank, waarbij toen plannen bekendgemaakt werden om dat aandeel te verhogen, maar wel niet hoger dan 10 procent. In maart werd het aandeel verhoogd tot 4,8 procent.

Eeerder raakte bekend dat HNA, onder leiding van de 63-jarige miljardair Chen Feng, een bod klaar had voor de regionale Duitse bank HSH Nordbank. Begin dit jaar nam het Chinese conglomeraat via HNA Capital ook een ​​belang in de vermogensbeheerder SkyBridge Capital. Volgens Bloomberg spreekt daaruit de ambitie om een wereldwijde investeringsbank en financiële dienstverlener te worden.

Onze partners