De coöperatieve vennootschap Cera is de grootste aandeelhouders van KBC. Cera bezit rechtstreeks 7,3% van de aandelen van KBC en heeft ook een participatie van 59,8% in KBC Ancora, dat ongeveer 23% van KBC in handen heeft.

In de boeken van Cera staan deze belangen nog voor 2,02 miljard euro ingeschreven (821, 5 miljoen euro voor het belang in KBC en 1,195 miljard euro voor het belang in KBC Ancora). Deze boekwaarde is gebaseerd op een koers van 31,44 euro per aandeel KBC en 25,36 euro per aandeel KBC Ancora.

Koersval KBC

Door de problemen bij KBC en de forse koersval van het KBC-aandeel is de marktwaarde van deze belangen echter fors terug gevallen. Een aandeel KBC is op de beurs nu 9,33 euro waard, en een aandeel KBC Ancora nog 3,5 euro. Tegen deze koersen zijn de belangen van Cera in KBC en KBC Ancora in totaal nog amper 407 miljoen euro waard. Cera kijkt dus tegen een virtuele minwaarde van ruim 1,6 miljard euro aan op deze belangen. Deze virtuele minwaarde kan Cera niet dragen omdat de vennootschap slechts voor 1,46 miljard eigen vermogen heeft. Tegen de huidige beurskoersen van KBC zijn de schulden van Cera dus hoger dan de activa, en dus is Cera virtueel failliet.

Waarborg

Het mag dan ook niet verbazen dat Cera overweegt om bij de overheid een waarborg aan te vragen voor haar coöperatieve aandeelhouders, net zoals Arco die waarborg heeft verkregen voor haar vennoten na de val van Dexia. Cera telt ongeveer 420.000 coöperanten, die samen ongeveer 91% van het kapitaal van Cera in handen hebben, goed voor een totaal bedrag van 1,32 miljard euro. Als het met KBC echt mis gaat en als de koers van het KBC aandeel kan zich niet herstellen, dan dreigt de overheid dus nog eens ruim 1 miljard euro te mogen ophoesten om de coöperanten van Cera te vergoeden voor de geleden verliezen.

Verscheurende keuze

Voor het management van Cera dringt zich een verscheurende keuze op. Als Cera de waarborg vraagt voor haar coöperatieve aandeelhouders, dan moet ze voortaan niet alleen een vergoeding betalen aan de overheid voor die waarborg, maar dan krijgt ze ook de toorn van de maatschappij over zich heen. Maar als ze de waarborg niet vraagt, dan neemt ze een groot risico dat haar coöperatieve aandeelhouders met lege handen achterblijven als het echt mis gaat met KBC.

Daan Killemaes

De coöperatieve vennootschap Cera is de grootste aandeelhouders van KBC. Cera bezit rechtstreeks 7,3% van de aandelen van KBC en heeft ook een participatie van 59,8% in KBC Ancora, dat ongeveer 23% van KBC in handen heeft. In de boeken van Cera staan deze belangen nog voor 2,02 miljard euro ingeschreven (821, 5 miljoen euro voor het belang in KBC en 1,195 miljard euro voor het belang in KBC Ancora). Deze boekwaarde is gebaseerd op een koers van 31,44 euro per aandeel KBC en 25,36 euro per aandeel KBC Ancora. Koersval KBCDoor de problemen bij KBC en de forse koersval van het KBC-aandeel is de marktwaarde van deze belangen echter fors terug gevallen. Een aandeel KBC is op de beurs nu 9,33 euro waard, en een aandeel KBC Ancora nog 3,5 euro. Tegen deze koersen zijn de belangen van Cera in KBC en KBC Ancora in totaal nog amper 407 miljoen euro waard. Cera kijkt dus tegen een virtuele minwaarde van ruim 1,6 miljard euro aan op deze belangen. Deze virtuele minwaarde kan Cera niet dragen omdat de vennootschap slechts voor 1,46 miljard eigen vermogen heeft. Tegen de huidige beurskoersen van KBC zijn de schulden van Cera dus hoger dan de activa, en dus is Cera virtueel failliet. WaarborgHet mag dan ook niet verbazen dat Cera overweegt om bij de overheid een waarborg aan te vragen voor haar coöperatieve aandeelhouders, net zoals Arco die waarborg heeft verkregen voor haar vennoten na de val van Dexia. Cera telt ongeveer 420.000 coöperanten, die samen ongeveer 91% van het kapitaal van Cera in handen hebben, goed voor een totaal bedrag van 1,32 miljard euro. Als het met KBC echt mis gaat en als de koers van het KBC aandeel kan zich niet herstellen, dan dreigt de overheid dus nog eens ruim 1 miljard euro te mogen ophoesten om de coöperanten van Cera te vergoeden voor de geleden verliezen. Verscheurende keuzeVoor het management van Cera dringt zich een verscheurende keuze op. Als Cera de waarborg vraagt voor haar coöperatieve aandeelhouders, dan moet ze voortaan niet alleen een vergoeding betalen aan de overheid voor die waarborg, maar dan krijgt ze ook de toorn van de maatschappij over zich heen. Maar als ze de waarborg niet vraagt, dan neemt ze een groot risico dat haar coöperatieve aandeelhouders met lege handen achterblijven als het echt mis gaat met KBC. Daan Killemaes