De vennoten van de coöperatieve financiële groep Cera hebben ingestemd met de voorgestelde statutenwijziging. Daardoor zullen ze in 2012 niet kunnen uitstappen.
Er kwamen 193 vennoten (van de 420.000) naar de buitengewone algemene vergadering in Leuven. De statutenwijziging werd met 99,08 procent goedgekeurd, aldus CEO Franky Depickere. Bij de aanwezige individuele aandeelhouders ging het om meer dan 90 procent.

Onzekerheid
De goedgekeurde statutenwijziging houdt een uitbreiding in van de gevallen waarin de uittreding van vennoten kan worden geweigerd of opgeschort. Daarvan zal volgend jaar worden gebruikgemaakt. Er zal dus in 2012 geen vrijwillige uittreding worden toegelaten.

Bedoeling van de maatregel is een periode van onzekerheid op de financiële markten te overbruggen. Op deze manier kan de verankering van KBC maximaal worden gegarandeerd, luidt het bij Cera.

Virtueel failliet Cera is de grootste aandeelhouder van KBC. Trends meldde vorige maand dat de coöperatieve vennootschap kopje-onder dreigt te gaan door de koersval van KBC. Als Cera haar belangen in de bank-verzekeraar vandaag zou boeken tegen marktwaarde dan is ze virtueel failliet.

Cera is een coöperatieve groep zoals ook Arco, aandeelhouder van Dexia, er een was. Arco vroeg staatswaarborgen voor zijn coöperanten, waardoor die bij de vereffening van drie deelvennootschappen hun geld niet kwijtspelen. Of Cera ook zo'n staatswaarborg zal vragen, is nog niet beslist. (Belga/KVDA)

De vennoten van de coöperatieve financiële groep Cera hebben ingestemd met de voorgestelde statutenwijziging. Daardoor zullen ze in 2012 niet kunnen uitstappen. Er kwamen 193 vennoten (van de 420.000) naar de buitengewone algemene vergadering in Leuven. De statutenwijziging werd met 99,08 procent goedgekeurd, aldus CEO Franky Depickere. Bij de aanwezige individuele aandeelhouders ging het om meer dan 90 procent. Onzekerheid De goedgekeurde statutenwijziging houdt een uitbreiding in van de gevallen waarin de uittreding van vennoten kan worden geweigerd of opgeschort. Daarvan zal volgend jaar worden gebruikgemaakt. Er zal dus in 2012 geen vrijwillige uittreding worden toegelaten. Bedoeling van de maatregel is een periode van onzekerheid op de financiële markten te overbruggen. Op deze manier kan de verankering van KBC maximaal worden gegarandeerd, luidt het bij Cera. Virtueel failliet Cera is de grootste aandeelhouder van KBC. Trends meldde vorige maand dat de coöperatieve vennootschap kopje-onder dreigt te gaan door de koersval van KBC. Als Cera haar belangen in de bank-verzekeraar vandaag zou boeken tegen marktwaarde dan is ze virtueel failliet. Cera is een coöperatieve groep zoals ook Arco, aandeelhouder van Dexia, er een was. Arco vroeg staatswaarborgen voor zijn coöperanten, waardoor die bij de vereffening van drie deelvennootschappen hun geld niet kwijtspelen. Of Cera ook zo'n staatswaarborg zal vragen, is nog niet beslist. (Belga/KVDA)