De eerste ervaring van Matthew Taylor met België was een crickettoernooi in Oostende. Als zoon van een Brits diplomaat heeft hij overigens al aardig wat van de wereld gezien. Taylor werd geboren in Uruguay, leefde daar vier jaar, en woonde daarna nog in Duitsland, Argentinië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

België kent hij minder. Dat gold ook voor Bekaert. Een half jaar geleden, toen een koppensneller hem polste voor de baan van CEO, kende hij het bedrijf vooral vanuit de sector. Taylor was toen CEO van de Edwards Group, een wereldspeler op het vlak van vacuümpomptechnologieën en gasnabehandelingssystemen.

"Ik leer steeds meer details van de Bekaertbusiness kennen", zegt Taylor in een gesprek. "Het bedrijf heeft sterke wortels in België. Er is zeker toekomst voor Bekaert in dit land, waar het beschikt over een sterk management." Taylor, die nog op zoek is naar een woning in België, zal werken vanuit het hoofdkantoor in Zwevegem.
Vanaf september werkt hij in tandem met de huidige CEO Bert De Graeve. Die wordt vanaf mei volgend jaar voorzitter van de raad van bestuur, en dan neemt Matthew Taylor de functie van CEO helemaal over.

Taylor, vader van drie kinderen, onder wie een rugbycoach, is getrouwd met een lerares Spaans en lichamelijke opvoeding. Zijn echtgenote zal wellicht haar baan moeten opgeven. Over de grote mediabelangstelling naar aanleiding van zijn benoeming is hij niet echt verbaasd. "Bekaert is een grote naam in België."

Paul Buysse verdwijnt

Paul Buysse verlaat volgend jaar de raad van bestuur als voorzitter. "We hebben veel schitterende dingen gedaan", blikt de baron terug. "We zijn een internationaal bedrijf geworden, met een internationaal management. In China is de voorzitter een Vlaming, maar daaronder zit een Chinees. Onze activiteiten in Maleisië worden geleid door een Braziliaan. In het directiecomité zitten veel Vlamingen."

Buysse kwam ook terug op de ontslagronde van vorig jaar in België. "Daar lig je wakker van. Het is somber, moeilijk. Maar je moet de onderneming beschermen. En 90 procent van de ontslagen werknemers is weer aan de slag".

De eerste ervaring van Matthew Taylor met België was een crickettoernooi in Oostende. Als zoon van een Brits diplomaat heeft hij overigens al aardig wat van de wereld gezien. Taylor werd geboren in Uruguay, leefde daar vier jaar, en woonde daarna nog in Duitsland, Argentinië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. België kent hij minder. Dat gold ook voor Bekaert. Een half jaar geleden, toen een koppensneller hem polste voor de baan van CEO, kende hij het bedrijf vooral vanuit de sector. Taylor was toen CEO van de Edwards Group, een wereldspeler op het vlak van vacuümpomptechnologieën en gasnabehandelingssystemen. "Ik leer steeds meer details van de Bekaertbusiness kennen", zegt Taylor in een gesprek. "Het bedrijf heeft sterke wortels in België. Er is zeker toekomst voor Bekaert in dit land, waar het beschikt over een sterk management." Taylor, die nog op zoek is naar een woning in België, zal werken vanuit het hoofdkantoor in Zwevegem. Vanaf september werkt hij in tandem met de huidige CEO Bert De Graeve. Die wordt vanaf mei volgend jaar voorzitter van de raad van bestuur, en dan neemt Matthew Taylor de functie van CEO helemaal over. Taylor, vader van drie kinderen, onder wie een rugbycoach, is getrouwd met een lerares Spaans en lichamelijke opvoeding. Zijn echtgenote zal wellicht haar baan moeten opgeven. Over de grote mediabelangstelling naar aanleiding van zijn benoeming is hij niet echt verbaasd. "Bekaert is een grote naam in België." Paul Buysse verdwijntPaul Buysse verlaat volgend jaar de raad van bestuur als voorzitter. "We hebben veel schitterende dingen gedaan", blikt de baron terug. "We zijn een internationaal bedrijf geworden, met een internationaal management. In China is de voorzitter een Vlaming, maar daaronder zit een Chinees. Onze activiteiten in Maleisië worden geleid door een Braziliaan. In het directiecomité zitten veel Vlamingen." Buysse kwam ook terug op de ontslagronde van vorig jaar in België. "Daar lig je wakker van. Het is somber, moeilijk. Maar je moet de onderneming beschermen. En 90 procent van de ontslagen werknemers is weer aan de slag".