De gewezen McKinsey-consultant stapte in 2005 over naar de NMBS-dochteronderneming IFB en werd in 2008 verantwoordelijk voor de hele vrachtgroep. "Ik kwam bij een vrachtdivisie die toen nooit rendabel, noch klantvriendelijk was geweest", geeft hij toe. "Alles wat verkeerd kon gaan, ging verkeerd."

NMBS Logistics overkoepelt het Belgische goederenspoorvervoer (ex-B-Cargo) en de commerciële filialen IFB (containervervoer) en Xpedys (conventioneel transport).

Pauwels wijst erop dat het voormalige B-Cargo in 2009 162 miljoen verlies boekte op 272 miljoen omzet. "Normaal sluit je dan een bedrijf", erkent hij. "Maar we beslisten kosten te drukken en het bedrijf agressief in de markt te zetten."

In 2010 wist hij het verlies met 50 miljoen in te dijken en ook voor dit jaar zal het resultaat verbeteren met 60 tot 70 miljoen (op naar schatting 300 miljoen omzet).

Hij moet nog zo'n 50 miljoen verlies wegwerken, op last van de EU, die vorig jaar een laatste financiële ondersteuning aan NMBS Logistics toestond.

"Op voorwaarde dat rendabel worden. In 2012 moeten we break-even draaien. Ook onze containermaatschappij IFB zal dat doen. Waarschijnlijk moeten we een beroep doen op privépartners om IFB bij te sturen. Kortom: het is niet gemakkelijk, maar we zijn goed bezig." (HB)

De gewezen McKinsey-consultant stapte in 2005 over naar de NMBS-dochteronderneming IFB en werd in 2008 verantwoordelijk voor de hele vrachtgroep. "Ik kwam bij een vrachtdivisie die toen nooit rendabel, noch klantvriendelijk was geweest", geeft hij toe. "Alles wat verkeerd kon gaan, ging verkeerd." NMBS Logistics overkoepelt het Belgische goederenspoorvervoer (ex-B-Cargo) en de commerciële filialen IFB (containervervoer) en Xpedys (conventioneel transport). Pauwels wijst erop dat het voormalige B-Cargo in 2009 162 miljoen verlies boekte op 272 miljoen omzet. "Normaal sluit je dan een bedrijf", erkent hij. "Maar we beslisten kosten te drukken en het bedrijf agressief in de markt te zetten." In 2010 wist hij het verlies met 50 miljoen in te dijken en ook voor dit jaar zal het resultaat verbeteren met 60 tot 70 miljoen (op naar schatting 300 miljoen omzet). Hij moet nog zo'n 50 miljoen verlies wegwerken, op last van de EU, die vorig jaar een laatste financiële ondersteuning aan NMBS Logistics toestond. "Op voorwaarde dat rendabel worden. In 2012 moeten we break-even draaien. Ook onze containermaatschappij IFB zal dat doen. Waarschijnlijk moeten we een beroep doen op privépartners om IFB bij te sturen. Kortom: het is niet gemakkelijk, maar we zijn goed bezig." (HB)