'De vennootschap is een compliance onderzoek gestart (...) dat elementen aan het licht heeft gebracht die kunnen wijzen op schendingen van corporate policies van de vennootschap en van toepasselijke wetgeving. Deze elementen worden met de bevoegde autoriteiten gedeeld. Het compliance onderzoek naar mogelijke wanpraktijken door personen die voor de vennootschap werken is volop gaande, waarbij alle middelen worden ingezet', luidt het in de mededeling.

Lees verder onder de video (Kanaal Z)

Volgens De Standaard zou er onderzocht worden of er collusie is geweest tussen uitgevers en medewerkers van bpost bij het bepalen van de offerte. De krant meldt ook dat Kamerlid Michael Freilich (N-VA) dinsdag in een parlementaire commissie vragen over de interne audit bij het bedrijf zal stellen aan minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). Hij wil weten of de mogelijke collusie erop gericht was een hogere dotatie bij de overheid los te weken dan strikt noodzakelijk, klinkt het.

Het postbedrijf stelt voorts dat de beslissing dat Tirez tijdelijk een stap opzij zet er kwam in wederzijds overleg tussen de raad van bestuur en de CEO. De Standaard schrijft daarover dat de CEO zelf de kat de bel zou hebben aangebonden en zo de interne audit op gang trok. Hij zou een stap opzij doen opdat de operationele leiding van bpost niet onder druk zou komen tijdens het onderzoek.

De raad van bestuur wacht intussen het resultaat van het onderzoek af en zal de gevolgen ervan voor de vennootschap evalueren alvorens verdere mededelingen te doen.

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) bevestigt dinsdagochtend dat de bpost-CEO tijdelijk een stap opzijzet 'om een intern onderzoek niet te hinderen". De minister is vorige week samen met de raad van bestuur ingelicht over de interne audit', zegt ze. Gisterenavond/maandagavond heeft de raad van bestuur dan laten weten dat Tirez zijn functie even neerlegt.

Henri de Romrée, die tijdelijk de zaken waarneemt bij bpost, is aangeduid door de raad van bestuur 'om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren voor de klanten en personeel van bpost group', aldus nog De Sutter. De minister 'hoopt dat er snel duidelijkheid komt'.

In een reactie op het intern onderzoek bij het postbedrijf noteerde het bpost-aandeel na een kwartier handel ruim 7 procent lager dan de slotkoers van maandag. Op het einde van de handelsdag noteerde het aandeel 7,27 procent in de min tot 5,10 euro.

'De vennootschap is een compliance onderzoek gestart (...) dat elementen aan het licht heeft gebracht die kunnen wijzen op schendingen van corporate policies van de vennootschap en van toepasselijke wetgeving. Deze elementen worden met de bevoegde autoriteiten gedeeld. Het compliance onderzoek naar mogelijke wanpraktijken door personen die voor de vennootschap werken is volop gaande, waarbij alle middelen worden ingezet', luidt het in de mededeling. Lees verder onder de video (Kanaal Z)Volgens De Standaard zou er onderzocht worden of er collusie is geweest tussen uitgevers en medewerkers van bpost bij het bepalen van de offerte. De krant meldt ook dat Kamerlid Michael Freilich (N-VA) dinsdag in een parlementaire commissie vragen over de interne audit bij het bedrijf zal stellen aan minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). Hij wil weten of de mogelijke collusie erop gericht was een hogere dotatie bij de overheid los te weken dan strikt noodzakelijk, klinkt het.Het postbedrijf stelt voorts dat de beslissing dat Tirez tijdelijk een stap opzij zet er kwam in wederzijds overleg tussen de raad van bestuur en de CEO. De Standaard schrijft daarover dat de CEO zelf de kat de bel zou hebben aangebonden en zo de interne audit op gang trok. Hij zou een stap opzij doen opdat de operationele leiding van bpost niet onder druk zou komen tijdens het onderzoek. De raad van bestuur wacht intussen het resultaat van het onderzoek af en zal de gevolgen ervan voor de vennootschap evalueren alvorens verdere mededelingen te doen. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) bevestigt dinsdagochtend dat de bpost-CEO tijdelijk een stap opzijzet 'om een intern onderzoek niet te hinderen". De minister is vorige week samen met de raad van bestuur ingelicht over de interne audit', zegt ze. Gisterenavond/maandagavond heeft de raad van bestuur dan laten weten dat Tirez zijn functie even neerlegt. Henri de Romrée, die tijdelijk de zaken waarneemt bij bpost, is aangeduid door de raad van bestuur 'om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren voor de klanten en personeel van bpost group', aldus nog De Sutter. De minister 'hoopt dat er snel duidelijkheid komt'.In een reactie op het intern onderzoek bij het postbedrijf noteerde het bpost-aandeel na een kwartier handel ruim 7 procent lager dan de slotkoers van maandag. Op het einde van de handelsdag noteerde het aandeel 7,27 procent in de min tot 5,10 euro.