Van Hool wil via de investering zijn nummer 1-positie op de Amerikaanse privémarkt van autocars vrijwaren, luidt het.

Het vorig jaar gelanceerde EX-gamma, dat in Macedonië geproduceerd wordt, zal verder uitgebouwd worden voor de Europese markt en enkele exportlanden. Ook wil Van Hool bepaalde marktsegmenten, die volgens de busbouwer verloren dreigen te gaan, verder bewerken. Voor dat laatste plant de busbouwer een aantal nieuwe producten die in Koningshooikt ontworpen en ontwikkeld worden en in de fabriek in Macedonië gebouwd zullen worden.

In een eerste fase zal in Skopje dit jaar nog een nieuw magazijn gebouwd worden en de verfspuiterij uitgebreid worden. In een tweede fase, in 2017 en 2018, zullen de vier productielijnen er verdubbeld worden naar acht, zodat de productiecapaciteit uiteindelijk opgetrokken wordt naar 900 autocars per jaar in plaats van de huidige 500 bussen.

Voor de fabriek in Macedonië betekenen de investeringen zowat 400 extra jobs in de komende jaren, waardoor tegen 2019 in Skopje 1.250 mensen voor de Belgische busbouwer zullen werken.

"Weet dat we deze investering liever hadden gerealiseerd in België, maar de nood is hoog en om de toekomst van de Van Hool-groep op lange termijn te vrijwaren, zijn wij genoodzaakt om te investeren in onze vestiging in Macedonië", stelt CEO Filip Van Hool in een persbericht over de beslissing.

Volgens de CEO doet het model CX45 uit Skopje het 'bijzonder goed' in Noord-Amerika, maar zijn er ook al 100 bestellingen voor de nieuwe, kortere CX35. Voor de EX-versie werden momenteel zowat 150 bestellingen genoteerd. (Belga/BO)

Van Hool wil via de investering zijn nummer 1-positie op de Amerikaanse privémarkt van autocars vrijwaren, luidt het. Het vorig jaar gelanceerde EX-gamma, dat in Macedonië geproduceerd wordt, zal verder uitgebouwd worden voor de Europese markt en enkele exportlanden. Ook wil Van Hool bepaalde marktsegmenten, die volgens de busbouwer verloren dreigen te gaan, verder bewerken. Voor dat laatste plant de busbouwer een aantal nieuwe producten die in Koningshooikt ontworpen en ontwikkeld worden en in de fabriek in Macedonië gebouwd zullen worden. In een eerste fase zal in Skopje dit jaar nog een nieuw magazijn gebouwd worden en de verfspuiterij uitgebreid worden. In een tweede fase, in 2017 en 2018, zullen de vier productielijnen er verdubbeld worden naar acht, zodat de productiecapaciteit uiteindelijk opgetrokken wordt naar 900 autocars per jaar in plaats van de huidige 500 bussen. Voor de fabriek in Macedonië betekenen de investeringen zowat 400 extra jobs in de komende jaren, waardoor tegen 2019 in Skopje 1.250 mensen voor de Belgische busbouwer zullen werken. "Weet dat we deze investering liever hadden gerealiseerd in België, maar de nood is hoog en om de toekomst van de Van Hool-groep op lange termijn te vrijwaren, zijn wij genoodzaakt om te investeren in onze vestiging in Macedonië", stelt CEO Filip Van Hool in een persbericht over de beslissing. Volgens de CEO doet het model CX45 uit Skopje het 'bijzonder goed' in Noord-Amerika, maar zijn er ook al 100 bestellingen voor de nieuwe, kortere CX35. Voor de EX-versie werden momenteel zowat 150 bestellingen genoteerd. (Belga/BO)