Volgens de speculatie zouden de Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev een deel van hun belang in Burger King hebben verkocht en dat geld (1,4 miljard dollar) eventueel gebruiken voor een kapitaalverhoging bij AB InBev, in geval van een overname van SABMiller. De grootste brouwer van de wereld zou dan de op een na grootste brouwer, in volume, kopen.

3G Capital, de hoofdaandeelhouder van Burger King, wordt geleid door de drie Braziliaanse referentieaandeelhouders in AB InBev, Jorge Paulo Lemann, Marcel Telles, en Carlos Alberto Sicupira. Het verkocht onlangs 29 procent van Burger King aan Justice Holdings, dat de aandelen naar de beurs brengt. 3G Capital is een investeringsfonds met kantoren in New York en Rio de Janeiro. 3G Capital beheert investeringfondsen, met geld dat bij diverse partijen wordt gesprokkeld.

Op 19 oktober 2010 kocht een dochter van 3G Capital, 3G Special Situations Fund II, Burger King, en haalde de onderneming van de beurs. Burger King is na McDonald's de grootste hamburgerketen van de wereld. Wie de investeerders zijn achter 3G Special Situations Fund II is onduidelijk. Het fonds leidt naar de Kaaimaneilanden. 3G Capital wil, na een vraag van Trends, niet melden wie de investeerders zijn.

Maar in het fonds zit wellicht niet enkel geld van de drie Brazilianen. Een van de fondseninvesteerders bij 3G Capital is Bill Ackman. De Amerikaan leidt het investeringfonds Pershing Square, en kwam in de zomer van 2008 ook in België in het nieuws. Ackman plaatste toen bedenkingen bij de kredietwaardigheid van FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia.

Overname met schulden

Voor de overname van Burger King in 2010 betaalde 3G Special Situations Fund II 1,56 miljard dollar aan eigen geldmiddelen. Voor de andere middelen van de overname (een totale som, schulden inbegrepen, van 4,3 miljard dollar) werd gebruikgemaakt van schuldfinanciering. Die schulden worden afbetaald door de overgenomen dochter Burger King.

De investeerders van het fonds 3G Special Situations Fund II verdienden hun initiële investering van 1,56 miljard dollar al terug. In december vorig jaar ontving 3G Capital een som van 393 miljoen dollar. Daar kwam vorige week dus nog eens 1,4 miljard dollar bij.

Wolfgang Riepl

Volgens de speculatie zouden de Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev een deel van hun belang in Burger King hebben verkocht en dat geld (1,4 miljard dollar) eventueel gebruiken voor een kapitaalverhoging bij AB InBev, in geval van een overname van SABMiller. De grootste brouwer van de wereld zou dan de op een na grootste brouwer, in volume, kopen. 3G Capital, de hoofdaandeelhouder van Burger King, wordt geleid door de drie Braziliaanse referentieaandeelhouders in AB InBev, Jorge Paulo Lemann, Marcel Telles, en Carlos Alberto Sicupira. Het verkocht onlangs 29 procent van Burger King aan Justice Holdings, dat de aandelen naar de beurs brengt. 3G Capital is een investeringsfonds met kantoren in New York en Rio de Janeiro. 3G Capital beheert investeringfondsen, met geld dat bij diverse partijen wordt gesprokkeld. Op 19 oktober 2010 kocht een dochter van 3G Capital, 3G Special Situations Fund II, Burger King, en haalde de onderneming van de beurs. Burger King is na McDonald's de grootste hamburgerketen van de wereld. Wie de investeerders zijn achter 3G Special Situations Fund II is onduidelijk. Het fonds leidt naar de Kaaimaneilanden. 3G Capital wil, na een vraag van Trends, niet melden wie de investeerders zijn. Maar in het fonds zit wellicht niet enkel geld van de drie Brazilianen. Een van de fondseninvesteerders bij 3G Capital is Bill Ackman. De Amerikaan leidt het investeringfonds Pershing Square, en kwam in de zomer van 2008 ook in België in het nieuws. Ackman plaatste toen bedenkingen bij de kredietwaardigheid van FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia. Overname met schulden Voor de overname van Burger King in 2010 betaalde 3G Special Situations Fund II 1,56 miljard dollar aan eigen geldmiddelen. Voor de andere middelen van de overname (een totale som, schulden inbegrepen, van 4,3 miljard dollar) werd gebruikgemaakt van schuldfinanciering. Die schulden worden afbetaald door de overgenomen dochter Burger King. De investeerders van het fonds 3G Special Situations Fund II verdienden hun initiële investering van 1,56 miljard dollar al terug. In december vorig jaar ontving 3G Capital een som van 393 miljoen dollar. Daar kwam vorige week dus nog eens 1,4 miljard dollar bij. Wolfgang Riepl