In de loop van de jaren hebben politici in bepaalde grote Amerikaanse steden alles in het werk gesteld om de intrede van reatilreus Walmart in hun stad te verhinderen. De gezagsdragers van New York speelden daarbij een voortrekkersrol.

Tot vandaag is Walmart nog niet operationeel binnen de vijf stadsdelen van New York City, maar daar kan verandering in komen. Uit een recente consumentenpeiling van Quinnipiac University blijkt namelijk dat 55 procent van de New Yorkers een Walmartsupermarkt als shoppingoptie ziet, tegenover 39 procent dat 'nee' zegt. 64 procent van de respondenten beschouwt een Walmartstore in de buurt als 'handig'. De peiling is gebaseerd op een rondvraag bij 1.108 New Yorkers.

Zelfvernietigend

Maar voorlopig blijft het 'nee' dus. Met name burgemeester Bill De Blasio en de meeste gemeenteraadsleden blijven zich verzetten tegen de komst van de retailreus. Volgens critici is de houding van de burgemeester zelfvernietigend, omdat 25 procent van de respondenten naar de buitenwijken trekt, waar er wel kan gewinkeld worden bij Walmart. Het is intussen duidelijk dat veel New Yorkers naar de suburbs rijden om er bij discounters op zoek te gaan naar de goedkoopste prijzen.

Argumenten

Wat is dan het argument van de burgemeester om Walmart geen vergunning te geven voor een locatie in de stad? Er zijn verscheidene argumenten, zoals het omstreden lagelonenbeleid en het anti-vakbondsimago van de retailer. Maar bovenal vrezen de heersende politici van de stad dat Walmart de lokale handelszaken zal verpletteren.

Nu Walmart aangekondigd heeft de minimumlonen te verhogen, valt er in principe al een argument weg. Bovendien kan Walmart rekenen op de steun van de armsten onder de New Yorkers, die uitkijken naar een goedkoop winkelalternatief binnen de stad. Rekening houdend met de toenemende druk van morrende consumenten in het kiesdistrict, wordt het voor de burgemeester - met het oog op de volgende verkiezingen - en andere tegenstribbelende politici allicht steeds moeilijker om Walmart weg te houden uit de stad.

Walmart zelf kan zich vanuit demografisch perspectief binnen de VS geen betere locatie dromen dan New York City. (BO)

In de loop van de jaren hebben politici in bepaalde grote Amerikaanse steden alles in het werk gesteld om de intrede van reatilreus Walmart in hun stad te verhinderen. De gezagsdragers van New York speelden daarbij een voortrekkersrol. Tot vandaag is Walmart nog niet operationeel binnen de vijf stadsdelen van New York City, maar daar kan verandering in komen. Uit een recente consumentenpeiling van Quinnipiac University blijkt namelijk dat 55 procent van de New Yorkers een Walmartsupermarkt als shoppingoptie ziet, tegenover 39 procent dat 'nee' zegt. 64 procent van de respondenten beschouwt een Walmartstore in de buurt als 'handig'. De peiling is gebaseerd op een rondvraag bij 1.108 New Yorkers.Maar voorlopig blijft het 'nee' dus. Met name burgemeester Bill De Blasio en de meeste gemeenteraadsleden blijven zich verzetten tegen de komst van de retailreus. Volgens critici is de houding van de burgemeester zelfvernietigend, omdat 25 procent van de respondenten naar de buitenwijken trekt, waar er wel kan gewinkeld worden bij Walmart. Het is intussen duidelijk dat veel New Yorkers naar de suburbs rijden om er bij discounters op zoek te gaan naar de goedkoopste prijzen.Wat is dan het argument van de burgemeester om Walmart geen vergunning te geven voor een locatie in de stad? Er zijn verscheidene argumenten, zoals het omstreden lagelonenbeleid en het anti-vakbondsimago van de retailer. Maar bovenal vrezen de heersende politici van de stad dat Walmart de lokale handelszaken zal verpletteren.Nu Walmart aangekondigd heeft de minimumlonen te verhogen, valt er in principe al een argument weg. Bovendien kan Walmart rekenen op de steun van de armsten onder de New Yorkers, die uitkijken naar een goedkoop winkelalternatief binnen de stad. Rekening houdend met de toenemende druk van morrende consumenten in het kiesdistrict, wordt het voor de burgemeester - met het oog op de volgende verkiezingen - en andere tegenstribbelende politici allicht steeds moeilijker om Walmart weg te houden uit de stad.Walmart zelf kan zich vanuit demografisch perspectief binnen de VS geen betere locatie dromen dan New York City. (BO)