De Amerikaanse levensmiddelenfabrikant Kraft Foods, bekend van onder meer Philadelphia-smeerkaas, wordt overgenomen door de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital en de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van multimiljardair Warren Buffett. Kraft Foods en ketchupmaker Heinz worden samengevoegd tot het bedrijf Kraft Heinz. Heinz werd twee jaar geleden overgenomen door 3G Capital en Berkshire Hathaway.

De beurswaarde van Kraft bedroeg dinsdag aan het slot van de handel in New York circa 36 miljard dollar (33 miljard euro).

28 miljard dollar omzet

De nieuwe onderneming zal een omzet van om en bij de 28 miljard dollar realiseren en wordt daarmee het op twee na grootste voedings- en drankenconcern in Noord-Amerika en de nummer vijf wereldwijd.

Buffett en 3G, die twee jaar geleden 23 miljard dollar betaalden voor Heinz, zullen als eigenaars van Heinz 51 procent in handen krijgen van de nieuwe onderneming. De aandeelhouders van het beursgenoteerde Kraft Foods krijgen de resterende aandelen. 3G Capital en Buffett pompen ook 10 miljard dollar in het nieuwe bedrijf, om de aandeelhouders van Kraft een bonus in contanten van 16,50 dollar per aandeel toe te kennen.

De aandeelhouders van Kraft en de mededingingsautoriteiten moeten wel nog het licht op groen zetten voor de fusie. Als alles goed verloopt zou de fusie in de tweede helft van het jaar afgerond worden.

Burger King

3G Capital is het moederbedrijf van fastfoodketen Burger King. Vorig jaar nam de investeringsmaatschappij met financiële hulp van Buffett nog de Canadese koffie- en donutketen Tim Hortons over. Buffett liet in februari in een brief aan zijn aandeelhouders weten uit te kijken naar verdere samenwerking met 3G Capital, waardoor speculaties op gang kwamen dat de partijen nieuwe overnames zouden doen.

Het huidige Kraft ontstond na een afsplitsing van levensmiddelenbedrijf Mondelez in 2012. Kraft richt zich nu op de Amerikaanse markt, terwijl Mondelez internationaal actief is.

3G Capital wordt gecontroleerd door de drie Braziliaanse sleutelaandeelhouders van AB InBev. De leiding is in handen van Jorge Paulo Lemann. Hij is volgens zakentijdschrift Forbes de rijkste man van Brazilië met een geschat vermogen van meer dan 25 miljard dollar. 3G staat bekend om zijn vermogen om kosten te snijden en operaties te stroomlijnen.(Belga/NS)

De Amerikaanse levensmiddelenfabrikant Kraft Foods, bekend van onder meer Philadelphia-smeerkaas, wordt overgenomen door de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital en de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van multimiljardair Warren Buffett. Kraft Foods en ketchupmaker Heinz worden samengevoegd tot het bedrijf Kraft Heinz. Heinz werd twee jaar geleden overgenomen door 3G Capital en Berkshire Hathaway.De beurswaarde van Kraft bedroeg dinsdag aan het slot van de handel in New York circa 36 miljard dollar (33 miljard euro). De nieuwe onderneming zal een omzet van om en bij de 28 miljard dollar realiseren en wordt daarmee het op twee na grootste voedings- en drankenconcern in Noord-Amerika en de nummer vijf wereldwijd.Buffett en 3G, die twee jaar geleden 23 miljard dollar betaalden voor Heinz, zullen als eigenaars van Heinz 51 procent in handen krijgen van de nieuwe onderneming. De aandeelhouders van het beursgenoteerde Kraft Foods krijgen de resterende aandelen. 3G Capital en Buffett pompen ook 10 miljard dollar in het nieuwe bedrijf, om de aandeelhouders van Kraft een bonus in contanten van 16,50 dollar per aandeel toe te kennen. De aandeelhouders van Kraft en de mededingingsautoriteiten moeten wel nog het licht op groen zetten voor de fusie. Als alles goed verloopt zou de fusie in de tweede helft van het jaar afgerond worden.3G Capital is het moederbedrijf van fastfoodketen Burger King. Vorig jaar nam de investeringsmaatschappij met financiële hulp van Buffett nog de Canadese koffie- en donutketen Tim Hortons over. Buffett liet in februari in een brief aan zijn aandeelhouders weten uit te kijken naar verdere samenwerking met 3G Capital, waardoor speculaties op gang kwamen dat de partijen nieuwe overnames zouden doen.Het huidige Kraft ontstond na een afsplitsing van levensmiddelenbedrijf Mondelez in 2012. Kraft richt zich nu op de Amerikaanse markt, terwijl Mondelez internationaal actief is.3G Capital wordt gecontroleerd door de drie Braziliaanse sleutelaandeelhouders van AB InBev. De leiding is in handen van Jorge Paulo Lemann. Hij is volgens zakentijdschrift Forbes de rijkste man van Brazilië met een geschat vermogen van meer dan 25 miljard dollar. 3G staat bekend om zijn vermogen om kosten te snijden en operaties te stroomlijnen.(Belga/NS)