De Belgische Transportbond BTB roept truckers op om massaal mee te staken maandag, maar dan wel via de verwachte stakingsposten bij bedrijven of bedrijventerreinen. Die oproep wordt vrijdag op drukke transportassen met grote spandoeken en flyers gecommuniceerd. "We roepen niet op tot grote blokkades", herhaalde de socialistische transportbond maandag tijdens een persconferentie.

"De transportsector zit met een probleem", zegt John Reynaert, federaal medewerker voor de Belgische Transportbond (BTB).

"Op vijf jaar tijd zijn er in ons land meer dan 6.000 jobs verdwenen, bijvoorbeeld door sociale dumping. Ook zijn de lonen een stuk lager geworden doordat internationaal vervoer en de daarbijhorende vergoedingen wegvallen. Per uur betaalt de schoonmaaksector nu beter dan de vrachtwagensector."

Om daartegen te reageren heeft de BTB in de aanloop naar de nationale staking van 15 december vrijdagochtend op twintig plaatsen met veel transportverkeer grote spandoeken opgehangen. Ze delen ook pamfletten uit aan truckchauffeurs.

Ze bevatten de slogan 'leg het land plat', maar Reynaert benadrukt de figuurlijke betekenis: "Het is niet de bedoeling om onveilige situaties te creëren en alles te ontwrichten. Er zijn de piketten aan bedrijven. We sluiten ons aan bij die geplande acties. We roepen niet op tot grote blokkades."

"We hebben onze leden daarover uitgebreid geïnformeerd met duidelijke richtlijnen en ordewoorden. We zijn niet bang voor 'lone rangers' die de wegen naar Brussel gaan afzetten. Als die er zouden zijn, zullen dat geen vakbondsleden zijn."

Of BTB het zou begrijpen mocht de politie optreden tegen blokkades? "Dat is een hypothetische vraag. Als er iemand aan het piket van BTB dat toch wil gaan doen, dan gaan we die terugfluiten. De stakingsposten zijn bedoeld aan een bedrijf of industriezone en we gaan ons daar aan houden. Als iemand tegen de ordewoorden wil ingaan, gaan we dat proberen tegen te houden. Proberen, want dat is niet altijd gemakkelijk", aldus nog Reynaert. (Belga/NS)

De Belgische Transportbond BTB roept truckers op om massaal mee te staken maandag, maar dan wel via de verwachte stakingsposten bij bedrijven of bedrijventerreinen. Die oproep wordt vrijdag op drukke transportassen met grote spandoeken en flyers gecommuniceerd. "We roepen niet op tot grote blokkades", herhaalde de socialistische transportbond maandag tijdens een persconferentie. "De transportsector zit met een probleem", zegt John Reynaert, federaal medewerker voor de Belgische Transportbond (BTB). "Op vijf jaar tijd zijn er in ons land meer dan 6.000 jobs verdwenen, bijvoorbeeld door sociale dumping. Ook zijn de lonen een stuk lager geworden doordat internationaal vervoer en de daarbijhorende vergoedingen wegvallen. Per uur betaalt de schoonmaaksector nu beter dan de vrachtwagensector."Om daartegen te reageren heeft de BTB in de aanloop naar de nationale staking van 15 december vrijdagochtend op twintig plaatsen met veel transportverkeer grote spandoeken opgehangen. Ze delen ook pamfletten uit aan truckchauffeurs.Ze bevatten de slogan 'leg het land plat', maar Reynaert benadrukt de figuurlijke betekenis: "Het is niet de bedoeling om onveilige situaties te creëren en alles te ontwrichten. Er zijn de piketten aan bedrijven. We sluiten ons aan bij die geplande acties. We roepen niet op tot grote blokkades.""We hebben onze leden daarover uitgebreid geïnformeerd met duidelijke richtlijnen en ordewoorden. We zijn niet bang voor 'lone rangers' die de wegen naar Brussel gaan afzetten. Als die er zouden zijn, zullen dat geen vakbondsleden zijn."Of BTB het zou begrijpen mocht de politie optreden tegen blokkades? "Dat is een hypothetische vraag. Als er iemand aan het piket van BTB dat toch wil gaan doen, dan gaan we die terugfluiten. De stakingsposten zijn bedoeld aan een bedrijf of industriezone en we gaan ons daar aan houden. Als iemand tegen de ordewoorden wil ingaan, gaan we dat proberen tegen te houden. Proberen, want dat is niet altijd gemakkelijk", aldus nog Reynaert. (Belga/NS)