Volgens chief executive officer Benoit Scheen van Mobistar zijn er met de stralingsnorm in het Brussels Hoofstedelijk Gewest 400 bijkomende sites nodig voor de drie operatoren samen, alleen al om dezelfde dekking te behouden als vandaag. Mobistar op zich zou 150 extra zendmasten nodig hebben. Probleem is dat Brussel sinds het vierde kwartaal van 2008 geen enkele bouwvergunning voor antennesites meer heeft uitgereikt.

Bovendien geldt de Brusselse stralingsnorm van 3 Volt per meter voor de hele antennesite en niet per antenne. Dat stimuleert de bouw van bijkomende zendmasten. Als twee operatoren een site moeten delen, mogen ze immers elk maar met 1,5 Volt per meter uitzenden. In de praktijk is dat zelfs minder, zegt Benoit Scheen. "Brussel wil niet 100 procent van de capaciteit toestaan, maar slechts drie vierden. Het wil ruimte laten voor een potentiële vierde speler of voor andere types van diensten".

Samenwerking tussen operatoren wordt daardoor onaantrekkelijk. "De regering moedigde ons de laatste jaren aan om onze sites met elkaar te delen. Brussel dwingt ons tot het omgekeerde, opdat we zeker zijn dat we tenminste die 3 Volt per meter kunnen gebruiken."

Een verandering in de houding van de Brusselse politici is nog niet in zicht, volgens Scheen. "Wij houden contact met de Brusselse overheid, maar tot nog toe hebben zij geen teken gegeven dat ze de normen willen aanpassen. Er is duidelijk een probleem, zeker als wij naar nieuwe technologie willen gaan. "

Mobistar demonstreerde vorige week dat het snel een mobiel netwerk van de vierde generatie kon opzetten. Voor het einde van het jaar wil het zijn bestaande 3G-netwerk in de grote steden opwaarderen tot 28,8 megabit per seconde. Ook de achterliggende transmissiecapaciteit wordt versterkt, onder meer in samenwerking met KPN en Telenet.

"Belgacom moet klanten in 4 dagen overdragen" Mobistar blijft kwetsbaar omdat het nog geen televisie kan aanbieden, terwijl Telenet en Belgacom successen boeken met hun gebundelde aanbiedingen van televisie, internet en telefonie.

Benoit Scheen hoopt daarom dat de telecomregulator Belgacom onder druk zet om zijn verplichtingen na te komen. "We hebben een mooie groei in de ADSL-markt, maar als we een klant willen aansluiten duurt dat 4-5 weken. Dat is niet normaal. In Frankrijk moet France Telecom dat klaren in 4 dagen. Gemiddeld doen ze de transfer in 2,5 dagen".

Mobistar houdt momenteel een gebruikerstest voor het televisie-aanbod dat Benoit Scheen in februari in het vooruitzicht stelde.

Benoit Scheen: "We zitten helemaal op plan. Als er geen finetuning meer moet gebeuren gaan we eind juni, begin juli een serie aankondigingen doen over de functionaliteiten en de voorwaarden. Commercialisatie begint dan in de loop van de zomer of net na de zomer."

B.L.

Volgens chief executive officer Benoit Scheen van Mobistar zijn er met de stralingsnorm in het Brussels Hoofstedelijk Gewest 400 bijkomende sites nodig voor de drie operatoren samen, alleen al om dezelfde dekking te behouden als vandaag. Mobistar op zich zou 150 extra zendmasten nodig hebben. Probleem is dat Brussel sinds het vierde kwartaal van 2008 geen enkele bouwvergunning voor antennesites meer heeft uitgereikt. Bovendien geldt de Brusselse stralingsnorm van 3 Volt per meter voor de hele antennesite en niet per antenne. Dat stimuleert de bouw van bijkomende zendmasten. Als twee operatoren een site moeten delen, mogen ze immers elk maar met 1,5 Volt per meter uitzenden. In de praktijk is dat zelfs minder, zegt Benoit Scheen. "Brussel wil niet 100 procent van de capaciteit toestaan, maar slechts drie vierden. Het wil ruimte laten voor een potentiële vierde speler of voor andere types van diensten". Samenwerking tussen operatoren wordt daardoor onaantrekkelijk. "De regering moedigde ons de laatste jaren aan om onze sites met elkaar te delen. Brussel dwingt ons tot het omgekeerde, opdat we zeker zijn dat we tenminste die 3 Volt per meter kunnen gebruiken." Een verandering in de houding van de Brusselse politici is nog niet in zicht, volgens Scheen. "Wij houden contact met de Brusselse overheid, maar tot nog toe hebben zij geen teken gegeven dat ze de normen willen aanpassen. Er is duidelijk een probleem, zeker als wij naar nieuwe technologie willen gaan. " Mobistar demonstreerde vorige week dat het snel een mobiel netwerk van de vierde generatie kon opzetten. Voor het einde van het jaar wil het zijn bestaande 3G-netwerk in de grote steden opwaarderen tot 28,8 megabit per seconde. Ook de achterliggende transmissiecapaciteit wordt versterkt, onder meer in samenwerking met KPN en Telenet. "Belgacom moet klanten in 4 dagen overdragen" Mobistar blijft kwetsbaar omdat het nog geen televisie kan aanbieden, terwijl Telenet en Belgacom successen boeken met hun gebundelde aanbiedingen van televisie, internet en telefonie. Benoit Scheen hoopt daarom dat de telecomregulator Belgacom onder druk zet om zijn verplichtingen na te komen. "We hebben een mooie groei in de ADSL-markt, maar als we een klant willen aansluiten duurt dat 4-5 weken. Dat is niet normaal. In Frankrijk moet France Telecom dat klaren in 4 dagen. Gemiddeld doen ze de transfer in 2,5 dagen". Mobistar houdt momenteel een gebruikerstest voor het televisie-aanbod dat Benoit Scheen in februari in het vooruitzicht stelde. Benoit Scheen: "We zitten helemaal op plan. Als er geen finetuning meer moet gebeuren gaan we eind juni, begin juli een serie aankondigingen doen over de functionaliteiten en de voorwaarden. Commercialisatie begint dan in de loop van de zomer of net na de zomer." B.L.