De toename van het aantal passagiers in Zaventem had op jaarbasis niet 2,8 maar 5 procent kunnen bedragen. De toename werd namelijk enigszins afgeremd door onder meer de twee stakingsdagen van de piloten van Brussels Airlines, de belangrijkste klant van de luchthaven in Zaventem.

De luchtvaartmaatschappij zag zich door de staking van de piloten verplicht in totaal 557 vluchten te schrappen. Bovendien werden nog vluchten geannuleerd door technische problemen met toestellen van partner CityJet. Het aantal transferpassagiers lag door de issues 7,7 procent lager dan in mei vorig jaar.

Een sterke toename werd geregistreerd op de vakantievluchten (+10 procent) en de langeafstandsvluchten (+20 procent, dankzij de opstart van nieuwe routes).

Ook het vrachtvervoer groeide met +15,9 procent fors. De volvracht (vliegtuigen die alleen vracht vervoeren, red.) ging er voor het eerst in een jaar licht op vooruit (+1,4 procent).

"Na een daling die twaalf maanden geleden begon als gevolg van de strengere geluidsnormen van het Brussels gewest, heeft het volvrachtsegment zich enigszins hersteld, met onder meer goede prestaties van de meeste transporteurs en van de nieuwe route naar Latijns-Amerika", aldus de luchthaven. De Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij LATAM startte begin april met vrachtvluchten van en naar Zaventem.

De toename van het aantal passagiers in Zaventem had op jaarbasis niet 2,8 maar 5 procent kunnen bedragen. De toename werd namelijk enigszins afgeremd door onder meer de twee stakingsdagen van de piloten van Brussels Airlines, de belangrijkste klant van de luchthaven in Zaventem. De luchtvaartmaatschappij zag zich door de staking van de piloten verplicht in totaal 557 vluchten te schrappen. Bovendien werden nog vluchten geannuleerd door technische problemen met toestellen van partner CityJet. Het aantal transferpassagiers lag door de issues 7,7 procent lager dan in mei vorig jaar. Een sterke toename werd geregistreerd op de vakantievluchten (+10 procent) en de langeafstandsvluchten (+20 procent, dankzij de opstart van nieuwe routes). Ook het vrachtvervoer groeide met +15,9 procent fors. De volvracht (vliegtuigen die alleen vracht vervoeren, red.) ging er voor het eerst in een jaar licht op vooruit (+1,4 procent). "Na een daling die twaalf maanden geleden begon als gevolg van de strengere geluidsnormen van het Brussels gewest, heeft het volvrachtsegment zich enigszins hersteld, met onder meer goede prestaties van de meeste transporteurs en van de nieuwe route naar Latijns-Amerika", aldus de luchthaven. De Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij LATAM startte begin april met vrachtvluchten van en naar Zaventem.