Britse economie krimpt met een vijfde door coronacrisis

De Britse premier Boris Johnson © belga

De economie van het Verenigd Koninkrijk is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 20,4 procent gekrompen in vergelijking met een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal was er een krimp met 2,2 procent.

Volgens het Britse statistiekbureau ONS kampt het Verenigd Koninkrijk met de zwaarste recessie die ooit opgetekend werd. Het zwaartepunt lag tijdens de maand april, toen de coronacrisis tot een nagenoeg totale economische stilstand heeft geleid.

Lockdown

Volgens bepaalde experten betaalt het Verenigd Koninkrijk economisch een zware tol voor het langzaam opstarten van de lockdownmaatregelen in maart. Het land telt ook het hoogste aantal doden door het coronavirus in Europa. Door de soms plotse lokale besmettingshaarden nemen de zorgen over extra lockdownmaatregelen de laatste tijd weer toe.

Brexit

Wat economisch gezien ook meespeelt is dat de Britse overheid regelingen voor loonondersteuning weer aan het afbouwen is. Bovendien zorgt de brexit voor veel onzekerheid. Britse bedrijven krijgen namelijk af te rekenen met hoge handelstarieven als de regering in Londen er niet in slaagt om voor het einde van het jaar een handelsovereenkomst met de Europese Unie te sluiten.

Herstel

Onlangs stelde de Bank of England al dat de Britse economie waarschijnlijk meer tijd nodig zal hebben om te herstellen van de coronacrisis dan verwacht. Zoals de situatie er nu uitziet, lukt het waarschijnlijk pas om de Britse economie op zijn vroegst eind volgend jaar weer op het peil van december 2019 te krijgen, althans volgens de prognoses van e centrale bank. In mei had de Bank of England nog gemeld dat de economie in de loop van de tweede helft van 2021 het peil van voor de crisis zou kunnen evenaren.

Recessie

Maar de recessie pakt waarschijnlijk wel iets minder scherp uit, bleek vorige week uit de recentste prognoses van de Bank of England. De Britse economie leek op koers te liggen voor een algemene krimp van 9,5 procent in 2020, de slechtste prestatie in 99 jaar. In mei hield de Bank of England nog rekening met een economische dreun van 14 procent. Dat had de ergste economische klap betekend in meer dan drie eeuwen.

Johnson: ‘Nog een lange, lange weg te gaan’

Volgens premier Boris Johnson staan de Britten in ieder geval nog moeilijke tijden te wachten. ‘Het VK heeft nog een lange, lange weg af te leggen vooraleer de economie weer herstelt’, aldus Johnson in een reactie op de forse terugval van de werkgelegenheid.

Volgens officiële cijfers gingen er tussen april en juni 220.000 banen verloren in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee werd de grootste terugval van de werkgelegenheid op kwartaalbasis geregistreerd sinds de periode van mei tot juli 2009, het dieptepunt van de financiële crisis. Johnson voegde er wel aan toe dat er geen twijfel over bestaat dat de overheidsmaatregelen het land door de crisis zullen loodsen. ‘Het land zal er sterker dan ooit doorheen komen”, aldus Johnson.

Partner Content