Het Britse nationale statistiekbureau ONS wijst erop dat het bruto binnenlands product (bbp) in het Verenigd Koninkrijk nog altijd 9,2 procent onder het niveau van februari 2020 ligt. Die maand was de laatste voordat lockdownmaatregelen in binnen- en buitenland zorgden voor de sterkste economische krimp in het VK ooit gemeten.

Economen rekenden voor augustus gemiddeld op een stijging van het bbp met 4,6 procent ten opzichte van juli. Het tegenvallende groeicijfer (+2,1 procent) is voor de regering extra zuur, omdat in de zomermaand veel beperkende maatregelen tegen het virus waren versoepeld. Op dit moment zijn net zoals in veel andere landen weer meer beperkingen ingevoerd, wat het ergste doet vrezen voor de economische ontwikkeling dit najaar.

'Het mag duidelijk zijn dat we bereid zijn om meer te doen als dat nodig is', aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën. 'Sommige bedrijven zullen langer door het coronavirus worden getroffen dan andere, en we zullen blijven proberen die bedrijven op de geschikte manier te ondersteunen', voegde hij toe.

In het tweede kwartaal van 2020 -van april tot einde juni- kromp de Britse economie met 20 procent. Daarmee was het van alle rijke landen een van de zwaarst getroffen economieën door de pandemie. Naast het coronavirus doemt er een nieuw risico op aan het einde van het jaar. Dan verloopt de overgangsfase na de brexit, terwijl onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord voor na 31 december met de Europese Unie erg moeizaam verlopen. Als er geen akkoord komt, gelden voor de wederzijdse handel weer veel invoerheffingen.

Het Britse nationale statistiekbureau ONS wijst erop dat het bruto binnenlands product (bbp) in het Verenigd Koninkrijk nog altijd 9,2 procent onder het niveau van februari 2020 ligt. Die maand was de laatste voordat lockdownmaatregelen in binnen- en buitenland zorgden voor de sterkste economische krimp in het VK ooit gemeten. Economen rekenden voor augustus gemiddeld op een stijging van het bbp met 4,6 procent ten opzichte van juli. Het tegenvallende groeicijfer (+2,1 procent) is voor de regering extra zuur, omdat in de zomermaand veel beperkende maatregelen tegen het virus waren versoepeld. Op dit moment zijn net zoals in veel andere landen weer meer beperkingen ingevoerd, wat het ergste doet vrezen voor de economische ontwikkeling dit najaar. 'Het mag duidelijk zijn dat we bereid zijn om meer te doen als dat nodig is', aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën. 'Sommige bedrijven zullen langer door het coronavirus worden getroffen dan andere, en we zullen blijven proberen die bedrijven op de geschikte manier te ondersteunen', voegde hij toe.In het tweede kwartaal van 2020 -van april tot einde juni- kromp de Britse economie met 20 procent. Daarmee was het van alle rijke landen een van de zwaarst getroffen economieën door de pandemie. Naast het coronavirus doemt er een nieuw risico op aan het einde van het jaar. Dan verloopt de overgangsfase na de brexit, terwijl onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord voor na 31 december met de Europese Unie erg moeizaam verlopen. Als er geen akkoord komt, gelden voor de wederzijdse handel weer veel invoerheffingen.