Vrijdag legde modegroep FNG - moederbedrijf avn onder meer Brantano - voor de Mechelse ondernemingsrechtbank de boeken van twintig vennootschappen officieel neer. Volgens het bedrijf zelf trokken banken uiteindelijk de stekker uit het bedrijf, door uitstaande kredieten op te eisen en bankrekeningen te blokkeren.

CEO Paul Lembrechts kondigde vrijdag aan dat FNG vanaf 1 augustus de lonen niet meer kan betalen, meldt christelijke vakbond ACV Puls zaterdag. "Lembrechts zegt geschrokken te zijn van de ongezien agressieve demarches van de banken. Die maken het bijzonder moeilijk om de continuïteit in de Belgische winkelketens te verzekeren", schrijft de vakbond in een persbericht.

Volgens Lembrechts gaat het om een probleem voor dit weekend. "De lonen voor juli zijn betaald op de 25ste, toen we nog toegang hadden tot onze bankrekeningen. Die toegang hebben we nu niet meer, dus wij als management kunnen niet meer garant staan voor de betaling. De banken, die op dit moment economisch eigenaar zijn van de vennootschappen, hebben ons vrijdagnamiddag laten weten niet garant te willen staan voor de lonen. Dat hebben we aan de werknemers gecommuniceerd."

Maandagmorgen zal de ondernemingsrechtbank allicht het faillissement van de vennootschappen bevestigen. 'Op dat moment wordt een curator aangesteld, die op zijn beurt met de banken zal overleggen over de lonen', zegt Lembrechts. 'Maar voor dit eerste soldenweekend is er voorlopig dus een probleem', klinkt het.

Vrijdag legde modegroep FNG - moederbedrijf avn onder meer Brantano - voor de Mechelse ondernemingsrechtbank de boeken van twintig vennootschappen officieel neer. Volgens het bedrijf zelf trokken banken uiteindelijk de stekker uit het bedrijf, door uitstaande kredieten op te eisen en bankrekeningen te blokkeren. CEO Paul Lembrechts kondigde vrijdag aan dat FNG vanaf 1 augustus de lonen niet meer kan betalen, meldt christelijke vakbond ACV Puls zaterdag. "Lembrechts zegt geschrokken te zijn van de ongezien agressieve demarches van de banken. Die maken het bijzonder moeilijk om de continuïteit in de Belgische winkelketens te verzekeren", schrijft de vakbond in een persbericht. Volgens Lembrechts gaat het om een probleem voor dit weekend. "De lonen voor juli zijn betaald op de 25ste, toen we nog toegang hadden tot onze bankrekeningen. Die toegang hebben we nu niet meer, dus wij als management kunnen niet meer garant staan voor de betaling. De banken, die op dit moment economisch eigenaar zijn van de vennootschappen, hebben ons vrijdagnamiddag laten weten niet garant te willen staan voor de lonen. Dat hebben we aan de werknemers gecommuniceerd." Maandagmorgen zal de ondernemingsrechtbank allicht het faillissement van de vennootschappen bevestigen. 'Op dat moment wordt een curator aangesteld, die op zijn beurt met de banken zal overleggen over de lonen', zegt Lembrechts. 'Maar voor dit eerste soldenweekend is er voorlopig dus een probleem', klinkt het.