Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg woensdag. Momenteel zoekt bpost dringend zestig nieuwe postbodes, vooral in de Vlaamse Rand. Om het natuurlijke verloop op te vangen, zijn er op termijn honderden postbodes nodig.

"Wij geven al veel werk aan laaggeschoolde mensen", zegt woordvoerster Barbara Van Speybrouck. "Maar bpost kampt met een nijpend tekort aan postbodes. Vluchtelingen kunnen de openstaande vacatures helpen invullen."

Veel wil bpost evenwel nog niet over het plan kwijt. "We moeten dit goed aanpakken. Je kan niet zomaar een brieventas in de handen van een vluchteling duwen."

Vakbond reageert sceptisch

"Vluchtelingen zijn zeker welkom, maar ze moeten een goede basis hebben", waarschuwt Jean-Pierre Nyns van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "In de Rand rond Brussel krijgen we nu al veel klachten van mensen omdat hun postbode geen woord Nederlands spreekt. Dat ligt gevoelig."

Volgens de vakbondsman stelt bpost het vaak voor alsof postbestelling eenvoudig is, 'maar postbodes moeten zonder toezicht de baan op. Ze moeten de post- en huisnummers goed kunnen lezen en zelfstandig zijn. Volgens mij is dit plan dan ook niet zo makkelijk realiseerbaar', aldus Nyns.

Het postbedrijf heeft in ieder geval 'vijftig tot zestig gemeenten ingeschakeld om te helpen communiceren over de vacatures, bijvoorbeeld in de Vlaamse Rand, de kuststreek en Antwerpen', zegt woordvoerser Van Speybrouck nog.

De campagne wordt ook op 100.000 broodzakken gedrukt. (Belga/BO)

Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg woensdag. Momenteel zoekt bpost dringend zestig nieuwe postbodes, vooral in de Vlaamse Rand. Om het natuurlijke verloop op te vangen, zijn er op termijn honderden postbodes nodig."Wij geven al veel werk aan laaggeschoolde mensen", zegt woordvoerster Barbara Van Speybrouck. "Maar bpost kampt met een nijpend tekort aan postbodes. Vluchtelingen kunnen de openstaande vacatures helpen invullen." Veel wil bpost evenwel nog niet over het plan kwijt. "We moeten dit goed aanpakken. Je kan niet zomaar een brieventas in de handen van een vluchteling duwen." "Vluchtelingen zijn zeker welkom, maar ze moeten een goede basis hebben", waarschuwt Jean-Pierre Nyns van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "In de Rand rond Brussel krijgen we nu al veel klachten van mensen omdat hun postbode geen woord Nederlands spreekt. Dat ligt gevoelig." Volgens de vakbondsman stelt bpost het vaak voor alsof postbestelling eenvoudig is, 'maar postbodes moeten zonder toezicht de baan op. Ze moeten de post- en huisnummers goed kunnen lezen en zelfstandig zijn. Volgens mij is dit plan dan ook niet zo makkelijk realiseerbaar', aldus Nyns.Het postbedrijf heeft in ieder geval 'vijftig tot zestig gemeenten ingeschakeld om te helpen communiceren over de vacatures, bijvoorbeeld in de Vlaamse Rand, de kuststreek en Antwerpen', zegt woordvoerser Van Speybrouck nog. De campagne wordt ook op 100.000 broodzakken gedrukt. (Belga/BO)