De Commissie kwam na een uitgebreid onderzoek tot het besluit dat de overheid het postbedrijf te gul financierde voor de verlening van openbare diensten.

Europa staat weliswaar toe dat de Belgische staat een budget voorziet voor het verlenen van diensten van openbaar belang. Maar volgens de Europese Commissie ligt het bedrag van 5,2 miljard euro die de Belgische post in de periode van 1992 tot 2010 ontving, hoger dan de nettokosten voor het verrichten van diensten zoals de bedeling van kranten en tijdschriften.

Omgerekend moet de Belgische staat dus 417 miljoen euro terugvorderen van bpost.

De Commissie maakt geen probleem van de 3,8 miljard euro aan pensioenverplichtingen die de staat in 1997 van de post overnam. Daarbij is het bedrijf volgens de Europese concurrentiewaakhond geen buitensporig voordeel verleend.

Bpost overweegt om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie. Dergelijk beroep is niet opschortend. De terugbetaling van de 417 miljoen euro zal dan ook in de loop van de eerste helft van 2012 gebeuren, aldus het bedrijf. Het zal daarvoor putten uit zijn cash reserves, die meer dan 1 miljard euro bedragen.

Het postbedrijf verzekert nog dat de universele dienstverlening, de publieke diensten en de engagementen ten aanzien van personeel en klanten niet in gedrang komen. (BO/Belga)

De Commissie kwam na een uitgebreid onderzoek tot het besluit dat de overheid het postbedrijf te gul financierde voor de verlening van openbare diensten. Europa staat weliswaar toe dat de Belgische staat een budget voorziet voor het verlenen van diensten van openbaar belang. Maar volgens de Europese Commissie ligt het bedrag van 5,2 miljard euro die de Belgische post in de periode van 1992 tot 2010 ontving, hoger dan de nettokosten voor het verrichten van diensten zoals de bedeling van kranten en tijdschriften. Omgerekend moet de Belgische staat dus 417 miljoen euro terugvorderen van bpost. De Commissie maakt geen probleem van de 3,8 miljard euro aan pensioenverplichtingen die de staat in 1997 van de post overnam. Daarbij is het bedrijf volgens de Europese concurrentiewaakhond geen buitensporig voordeel verleend. Bpost overweegt om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie. Dergelijk beroep is niet opschortend. De terugbetaling van de 417 miljoen euro zal dan ook in de loop van de eerste helft van 2012 gebeuren, aldus het bedrijf. Het zal daarvoor putten uit zijn cash reserves, die meer dan 1 miljard euro bedragen. Het postbedrijf verzekert nog dat de universele dienstverlening, de publieke diensten en de engagementen ten aanzien van personeel en klanten niet in gedrang komen. (BO/Belga)