Het aandeel van het Belgische postbedrijf bpost werd net als dat van PostNL vrijdag opgeschort in afwachting van de publicatie van een persbericht.

Volgens De Tijd heeft bpost op 25 maart een eerste bod uitgebracht op alle aandelen van PostNL. Dat bod bleek aanvankelijk onvoldoende voor de Nederlandste sectorgenoot, waarna een tweede en een derde hoger bod werd uitgebracht. Over dat laatste bod wordt nu onderhandeld, luidt het.

Bpost zelf wil vandaag/vrijdag niet meer reageren op de overnamegeruchten. Het postbedrijf zal pas op maandag 30 mei - voor beursopening - een persbericht verspreiden, meldt de woordvoerster aan het persagentschap Belga.

Het bedrijf is naar eigen zeggen 'niet klaar' om te communiceren. "Dit is afgestemd met de beurstoezichthouder FSMA", klinkt het.

Labille klapt uit de biecht

Eerder op de dag bracht voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille de bal aan het rollen door de nakende verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf aan te kondigen.

Labille had vrijdagmorgen gezegd dat de Belgische staat een deel van zijn belang in bpost verkoopt om de weg vrij te maken voor een overname. Het Belgische postbedrijf zou via deze weg zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL al dan niet volledig willen inlijven. Ter vergelijking: Bpost heeft een beurswaarde van 4,8 miljard euro, die van PostNL wordt geraamd op 1,7 miljard euro.

Volgens Le Soir is het nog onduidelijk of het om een minderheidsbelang of een volledige overname gaat. Naar verluidt zijn daarover al maandenlange onderhandelingen aan de gang.

De Croo ontkent

Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) ontkende de geruchten met klem, maar Labille bleef overtuigd van zijn zaak.

'Ik wil heel duidelijk zijn: de Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder in bpost en heeft geen enkele intentie om zijn deel te verkopen', aldus De Croo in een reactie aan De Tijd.

Op dit moment heeft de Belgische staat nog 50 procent en één aandeel in handen. Het aandeel van het Nederlandse postbedrijf schoot vrijdag alvast 5,4 procent hoger, dat van bpost op Euronext Brussel noteerde 0,6 procent in de plus toen de handel in het aandeel vrijdagmiddag werd stilgelegd.

Vakbonden

De vakbonden zijn maandagochtend uitgenodigd bij Koen Van Gerven, topman van bpost. Ze reageren vrijdag ontstemd op het feit dat ze de voorbije maanden in het ongewisse zijn gelaten. "Dit is een ezelsstamp voor het personeel", verklaarde Jean-Pierr Nyns van ACOD Post. Maandag zullen ze zich beraden over acties. (Belga/BO)

Het aandeel van het Belgische postbedrijf bpost werd net als dat van PostNL vrijdag opgeschort in afwachting van de publicatie van een persbericht. Volgens De Tijd heeft bpost op 25 maart een eerste bod uitgebracht op alle aandelen van PostNL. Dat bod bleek aanvankelijk onvoldoende voor de Nederlandste sectorgenoot, waarna een tweede en een derde hoger bod werd uitgebracht. Over dat laatste bod wordt nu onderhandeld, luidt het.Bpost zelf wil vandaag/vrijdag niet meer reageren op de overnamegeruchten. Het postbedrijf zal pas op maandag 30 mei - voor beursopening - een persbericht verspreiden, meldt de woordvoerster aan het persagentschap Belga.Het bedrijf is naar eigen zeggen 'niet klaar' om te communiceren. "Dit is afgestemd met de beurstoezichthouder FSMA", klinkt het.Eerder op de dag bracht voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille de bal aan het rollen door de nakende verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf aan te kondigen. Labille had vrijdagmorgen gezegd dat de Belgische staat een deel van zijn belang in bpost verkoopt om de weg vrij te maken voor een overname. Het Belgische postbedrijf zou via deze weg zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL al dan niet volledig willen inlijven. Ter vergelijking: Bpost heeft een beurswaarde van 4,8 miljard euro, die van PostNL wordt geraamd op 1,7 miljard euro.Volgens Le Soir is het nog onduidelijk of het om een minderheidsbelang of een volledige overname gaat. Naar verluidt zijn daarover al maandenlange onderhandelingen aan de gang.Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) ontkende de geruchten met klem, maar Labille bleef overtuigd van zijn zaak. 'Ik wil heel duidelijk zijn: de Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder in bpost en heeft geen enkele intentie om zijn deel te verkopen', aldus De Croo in een reactie aan De Tijd. Op dit moment heeft de Belgische staat nog 50 procent en één aandeel in handen. Het aandeel van het Nederlandse postbedrijf schoot vrijdag alvast 5,4 procent hoger, dat van bpost op Euronext Brussel noteerde 0,6 procent in de plus toen de handel in het aandeel vrijdagmiddag werd stilgelegd.De vakbonden zijn maandagochtend uitgenodigd bij Koen Van Gerven, topman van bpost. Ze reageren vrijdag ontstemd op het feit dat ze de voorbije maanden in het ongewisse zijn gelaten. "Dit is een ezelsstamp voor het personeel", verklaarde Jean-Pierr Nyns van ACOD Post. Maandag zullen ze zich beraden over acties. (Belga/BO)