Over een maand moet Joaquin Almunia, eurocommissaris voor Concurrentie, beslissen wat hij een redelijke vergoeding vindt voor publieke postdiensten als het voor dag en dauw bedelen van kranten, het aan huis bezorgen van pensioenen en de werking van postkantoren. Heel concreet onderzoeken de diensten van Almunia alle overheidssteun die Bpost tussen 1992 en 2010 heeft ontvangen.

Als de commissaris vindt dat de overheid te gul is geweest - de gevoerde onderhandelingen lijken daarop te wijzen - moet een overeenkomstig deel van de steun worden terugbetaald.

In de federale begroting 2012 wordt Bpost opnieuw met 330 miljoen euro steun bedacht. Daartegenover staat dat de staat, die de helft van de aandelen aanhoudt, 57 miljoen euro aan dividenden hoopt te puren uit de winst die Bpost maakt. Een verplichte terugbetaling van steun (er worden bedragen in de grootteorde van 700 miljoen genoemd) zou eenmalig goed nieuws voor de staat zijn, zelfs als dat het dividend zou aantasten. Voor Bpost zou de vermindering van de jaarlijkse steun pijnlijk aankomen en ze zou ongetwijfeld jobs kosten, mogelijk enkele duizenden. Geen wonder dat de beursgang even tussen haakjes staat.

Luc Baltussen

Over een maand moet Joaquin Almunia, eurocommissaris voor Concurrentie, beslissen wat hij een redelijke vergoeding vindt voor publieke postdiensten als het voor dag en dauw bedelen van kranten, het aan huis bezorgen van pensioenen en de werking van postkantoren. Heel concreet onderzoeken de diensten van Almunia alle overheidssteun die Bpost tussen 1992 en 2010 heeft ontvangen. Als de commissaris vindt dat de overheid te gul is geweest - de gevoerde onderhandelingen lijken daarop te wijzen - moet een overeenkomstig deel van de steun worden terugbetaald. In de federale begroting 2012 wordt Bpost opnieuw met 330 miljoen euro steun bedacht. Daartegenover staat dat de staat, die de helft van de aandelen aanhoudt, 57 miljoen euro aan dividenden hoopt te puren uit de winst die Bpost maakt. Een verplichte terugbetaling van steun (er worden bedragen in de grootteorde van 700 miljoen genoemd) zou eenmalig goed nieuws voor de staat zijn, zelfs als dat het dividend zou aantasten. Voor Bpost zou de vermindering van de jaarlijkse steun pijnlijk aankomen en ze zou ongetwijfeld jobs kosten, mogelijk enkele duizenden. Geen wonder dat de beursgang even tussen haakjes staat. Luc Baltussen