Het onderzoek door zowel het Brusselse gerecht als de financieel toezichthouder FSMA sleept intussen ruim drie jaar aan. "De boete die de Nederlandse toezichthouder AFM al oplegde, verhindert een nieuwe boete in België", zegt woordvoerster Greet Poulmans van Ageas, het vroegere Fortis, in een interview met De Tijd. "Dat heeft te maken met het juridische principe non bis in idem: je kan niemand twee keer voor dezelfde feiten vervolgen," aldus Poulmans.

Maandag 16 april verwees de FSMA Ageas en de vroegere Fortis-toplui Jean-Paul Votron, Gilbert Mittler en Herman Verwilst naar de Sanctiecommissie. De drie toplui zouden daardoor 2,5 miljoen euro boete riskeren. Volgens het Europees Hof van Justitie vormen dergelijke zware administratieve boetes een strafsanctie.

In dat geval zou het strafrechtelijke non bis in idem gelden, waardoor de sanctieprocedure niet kan worden overgedaan in België als het gaat om dezelfde feiten en dezelfde personen.

Ook binnen de landsgrenzen dreigt het non bis in idem-prinicipe roet in het eten te gooien. Het parket van Brussel bekijkt nu of de demarche van de FSMA zijn onderzoek niet doorkruist. (Belga/BO)

Het onderzoek door zowel het Brusselse gerecht als de financieel toezichthouder FSMA sleept intussen ruim drie jaar aan. "De boete die de Nederlandse toezichthouder AFM al oplegde, verhindert een nieuwe boete in België", zegt woordvoerster Greet Poulmans van Ageas, het vroegere Fortis, in een interview met De Tijd. "Dat heeft te maken met het juridische principe non bis in idem: je kan niemand twee keer voor dezelfde feiten vervolgen," aldus Poulmans.Maandag 16 april verwees de FSMA Ageas en de vroegere Fortis-toplui Jean-Paul Votron, Gilbert Mittler en Herman Verwilst naar de Sanctiecommissie. De drie toplui zouden daardoor 2,5 miljoen euro boete riskeren. Volgens het Europees Hof van Justitie vormen dergelijke zware administratieve boetes een strafsanctie. In dat geval zou het strafrechtelijke non bis in idem gelden, waardoor de sanctieprocedure niet kan worden overgedaan in België als het gaat om dezelfde feiten en dezelfde personen. Ook binnen de landsgrenzen dreigt het non bis in idem-prinicipe roet in het eten te gooien. Het parket van Brussel bekijkt nu of de demarche van de FSMA zijn onderzoek niet doorkruist. (Belga/BO)