Vrijdag kwam al aan het licht dat tientallen vliegtuigen van maatschappijen als United Airlines, Southwest Airlines en American Airlines tijdelijk weer even niet kunnen vliegen. De in Chicago gevestigde fabrikant heeft het potentiële probleem bij sommige MAX-toestellen geïdentificeerd en diverse klanten die vliegtuigen hebben met de serienummers die het aangaat, gewaarschuwd om de toestellen niet te gebruiken. Volgens luchtvaartautoriteit FAA gaat het om een productieprobleem dat van invloed is op een specifieke groep vliegtuigen in plaats van op de hele vloot.

De 737 MAX stond sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd aan de grond na twee ongelukken binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven.

Pas een paar maanden geleden zijn de toestellen weer vrijgegeven voor gebruik. Het probleem van nu is niet gerelateerd aan het probleem dat de crashes veroorzaakte en het verhelpen van het euvel neemt naar verwachting niet veel tijd in beslag. Maar de problemen beteken zeer waarschijnlijk een nieuwe deuk in het vertrouwen in de vliegtuigproducent.

Vrijdag kwam al aan het licht dat tientallen vliegtuigen van maatschappijen als United Airlines, Southwest Airlines en American Airlines tijdelijk weer even niet kunnen vliegen. De in Chicago gevestigde fabrikant heeft het potentiële probleem bij sommige MAX-toestellen geïdentificeerd en diverse klanten die vliegtuigen hebben met de serienummers die het aangaat, gewaarschuwd om de toestellen niet te gebruiken. Volgens luchtvaartautoriteit FAA gaat het om een productieprobleem dat van invloed is op een specifieke groep vliegtuigen in plaats van op de hele vloot.De 737 MAX stond sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd aan de grond na twee ongelukken binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven.Pas een paar maanden geleden zijn de toestellen weer vrijgegeven voor gebruik. Het probleem van nu is niet gerelateerd aan het probleem dat de crashes veroorzaakte en het verhelpen van het euvel neemt naar verwachting niet veel tijd in beslag. Maar de problemen beteken zeer waarschijnlijk een nieuwe deuk in het vertrouwen in de vliegtuigproducent.