Ondanks de nettowinst van 1,575 miljard euro (+7,4 procent) in 2015, keert BNP Paribas Fortis dit jaar geen dividend uit. Maar een stap achteruit is dat niet, aldus CEO Max Jadot vrijdag bij de voorstelling van de jaarcijfers. "We leggen reserves aan voor eventuele opportuniteiten die we zouden kunnen zien."

De topman van de grootste bank van het land heeft wel enkele ideeën over die opportuniteiten, maar meer specifiek wou Jadot niets kwijt over bijvoorbeeld een overname. "Al hoeven die opportuniteiten niet noodzakelijk in België te zijn", voegde hij eraan toe.

Ondanks de mooie winstcijfers krijgen de aandeelhouders, de bank is quasi volledig in handen van het Franse moederhuis BNP Paribas, geen extra winstuitkering. De aandeelhouders kregen eind vorig jaar nog een uitzonderlijk dividend van 2 miljard euro. Dat leidde tot wrevel bij onder meer de vakbonden, omdat in de periode voordien een besparingsplan bekendraakte waarbij netto meer dan duizend banen verdwijnen.

Resultaten

BNP Paribas Fortis zag vorig jaar de inkomsten (baten) toenemen met 5,2 procent tot 7,235 miljard euro, exclusief niet-recurrente posten. De bank dankt dat aan "sterke prestaties bij Retail Banking België" en een "voortdurende groei in Turkije". Met die inkomstenstijging en de hogere nettowinst "zetten we sterke resultaten neer in 2015, ondanks een klimaat van aanhoudend lage rentevoeten", luidt het in een persbericht. In 2015 stegen de leningen aan de klanten met 6,5 procent tot 170 miljard euro. Volgens BNP Paribas Fortis weerspiegelt dat "de belangrijke rol van de bank in de financiering van de economie". Daarnaast namen ook de klantendeposito's toe met 4,8 procent tot 173 miljard euro. De algemene bedrijfskosten en afschrijvingen kwamen uit op 4,427 miljard euro, een stijging van 1,9 procent tegenover 2014. In België daalden de kosten licht (met 0,7 procent) dankzij "het effect van de maatregelen ter verbetering van de operationele efficiëntie". De kosten omvatten Belgische banktaksen en -heffingen, die vorig jaar hoger uitvielen dan in 2014. De uitbreiding van de activiteiten in Turkije duwde de kosten dan weer met 8,8 procent omhoog.

BNP Paribas Fortis merkt in de jaarresultaten ook nog op dat de 'Easy banking'-app midden december de kaap van 1,5 miljoen downloads heeft gerond. "Aan het einde van het jaar overtrof het volume mobiele sessies voor het eerst de online sessies", klinkt het.

(Belga/BO)

Ondanks de nettowinst van 1,575 miljard euro (+7,4 procent) in 2015, keert BNP Paribas Fortis dit jaar geen dividend uit. Maar een stap achteruit is dat niet, aldus CEO Max Jadot vrijdag bij de voorstelling van de jaarcijfers. "We leggen reserves aan voor eventuele opportuniteiten die we zouden kunnen zien."De topman van de grootste bank van het land heeft wel enkele ideeën over die opportuniteiten, maar meer specifiek wou Jadot niets kwijt over bijvoorbeeld een overname. "Al hoeven die opportuniteiten niet noodzakelijk in België te zijn", voegde hij eraan toe. Ondanks de mooie winstcijfers krijgen de aandeelhouders, de bank is quasi volledig in handen van het Franse moederhuis BNP Paribas, geen extra winstuitkering. De aandeelhouders kregen eind vorig jaar nog een uitzonderlijk dividend van 2 miljard euro. Dat leidde tot wrevel bij onder meer de vakbonden, omdat in de periode voordien een besparingsplan bekendraakte waarbij netto meer dan duizend banen verdwijnen.BNP Paribas Fortis zag vorig jaar de inkomsten (baten) toenemen met 5,2 procent tot 7,235 miljard euro, exclusief niet-recurrente posten. De bank dankt dat aan "sterke prestaties bij Retail Banking België" en een "voortdurende groei in Turkije". Met die inkomstenstijging en de hogere nettowinst "zetten we sterke resultaten neer in 2015, ondanks een klimaat van aanhoudend lage rentevoeten", luidt het in een persbericht. In 2015 stegen de leningen aan de klanten met 6,5 procent tot 170 miljard euro. Volgens BNP Paribas Fortis weerspiegelt dat "de belangrijke rol van de bank in de financiering van de economie". Daarnaast namen ook de klantendeposito's toe met 4,8 procent tot 173 miljard euro. De algemene bedrijfskosten en afschrijvingen kwamen uit op 4,427 miljard euro, een stijging van 1,9 procent tegenover 2014. In België daalden de kosten licht (met 0,7 procent) dankzij "het effect van de maatregelen ter verbetering van de operationele efficiëntie". De kosten omvatten Belgische banktaksen en -heffingen, die vorig jaar hoger uitvielen dan in 2014. De uitbreiding van de activiteiten in Turkije duwde de kosten dan weer met 8,8 procent omhoog. BNP Paribas Fortis merkt in de jaarresultaten ook nog op dat de 'Easy banking'-app midden december de kaap van 1,5 miljoen downloads heeft gerond. "Aan het einde van het jaar overtrof het volume mobiele sessies voor het eerst de online sessies", klinkt het. (Belga/BO)