BKCP greep vorig jaar naast Antwerps Beroepskrediet (ABK), maar haalt zijn gram met de dubbele overname van het Onderlinge Beroepskrediet (OBK) en Citibank België. Voor de Franse groep Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE), de aandeelhouder van BKCP, betekent dat niet minder dan de grote sprong voorwaarts in België. CMNE/BKCP krijgt aansluiting met de middelgrote spelers op de Belgische bankenmarkt.

Paul Lembrechts, voorzitter van het directiecomité van BKCP en vicevoorzitter van de overkoepelende holding CMNE Belgium, wil de integratie van OBK nog dit jaar afronden. "Als Beroepskrediet-afdeling in Oost-Vlaanderen heeft OBK dezelfde roots en achtergrond als BKCP. We hebben min of meer dezelfde activiteiten, klantenbasis en positionering. De twee instellingen kunnen vlot samengaan. Voor het einde van het jaar moeten de naamsverandering en de omvorming van het net afgerond zijn", verklaart Lembrechts deze week in Trends.

BKCP verwierf begin april de meerderheid in OBK via een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro. De bank stond tevens een achtergestelde lening van 15 miljoen euro toe. OBK moest vorig jaar tientallen miljoenen afschrijven op Griekse activa op haar balans. Dat leidde tot "een negatief resultaat en een verzwakte kapitaalpositie die aangezuiverd moest worden", dixit Lembrechts.
De verwerking van de overname van Citibank België zal iets meer voeten in de aarde hebben. Met een balanstotaal van 3,2 miljard euro is Citibank België bijna even groot als BKCP. "Een stuk van de activiteiten, in sparen en beleggen, zijn vergelijkbaar", vertelt Paul Lembrechts. "Maar Citibank is ook een belangrijke speler in consumentenkrediet, een activiteit waarin CMNE en BKCP niet actief zijn."

Volgens Lembrechts zal CMNE moeten bekijken hoe het zich op termijn operationeel organiseert in België. Maar hij wijst erop dat consumentenfinanciering een heel specifieke business is, die misschien beter als een apart bedrijf kan worden neergezet: "De toegevoegde waarde van een activiteit consumentenkredieten zal volgens mij groter zijn als ze de kans op autonome ontwikkeling krijgt, en niet geïntegreerd wordt." (PC)

Lees het verhaal over de vernieuwing van BKCP en de overnames door CMNE deze week in Trends.

BKCP greep vorig jaar naast Antwerps Beroepskrediet (ABK), maar haalt zijn gram met de dubbele overname van het Onderlinge Beroepskrediet (OBK) en Citibank België. Voor de Franse groep Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE), de aandeelhouder van BKCP, betekent dat niet minder dan de grote sprong voorwaarts in België. CMNE/BKCP krijgt aansluiting met de middelgrote spelers op de Belgische bankenmarkt. Paul Lembrechts, voorzitter van het directiecomité van BKCP en vicevoorzitter van de overkoepelende holding CMNE Belgium, wil de integratie van OBK nog dit jaar afronden. "Als Beroepskrediet-afdeling in Oost-Vlaanderen heeft OBK dezelfde roots en achtergrond als BKCP. We hebben min of meer dezelfde activiteiten, klantenbasis en positionering. De twee instellingen kunnen vlot samengaan. Voor het einde van het jaar moeten de naamsverandering en de omvorming van het net afgerond zijn", verklaart Lembrechts deze week in Trends. BKCP verwierf begin april de meerderheid in OBK via een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro. De bank stond tevens een achtergestelde lening van 15 miljoen euro toe. OBK moest vorig jaar tientallen miljoenen afschrijven op Griekse activa op haar balans. Dat leidde tot "een negatief resultaat en een verzwakte kapitaalpositie die aangezuiverd moest worden", dixit Lembrechts. De verwerking van de overname van Citibank België zal iets meer voeten in de aarde hebben. Met een balanstotaal van 3,2 miljard euro is Citibank België bijna even groot als BKCP. "Een stuk van de activiteiten, in sparen en beleggen, zijn vergelijkbaar", vertelt Paul Lembrechts. "Maar Citibank is ook een belangrijke speler in consumentenkrediet, een activiteit waarin CMNE en BKCP niet actief zijn." Volgens Lembrechts zal CMNE moeten bekijken hoe het zich op termijn operationeel organiseert in België. Maar hij wijst erop dat consumentenfinanciering een heel specifieke business is, die misschien beter als een apart bedrijf kan worden neergezet: "De toegevoegde waarde van een activiteit consumentenkredieten zal volgens mij groter zijn als ze de kans op autonome ontwikkeling krijgt, en niet geïntegreerd wordt." (PC) Lees het verhaal over de vernieuwing van BKCP en de overnames door CMNE deze week in Trends.