De fusie tussen beide banken wordt in de loop van het eerste halfjaar van 2016 verwacht, zo meldt een BBTK-afgevaardigde.

BKCP en Beobank zijn beide een dochter van het Franse Credit Mutuel Nord Europe (CMNE).

"Er zal een fusie tussen beide bedrijven komen. Het merk BKCP zou verwijnen", zegt LBC-secretaris Michael Vandenbroucke. BBTK wijst hierbij op het succes van de naam Beobank sinds de lancering twee jaar geleden (met onder meer de sponsoring van voetbalclub Racing Genk).

Werkgelegenheid

De woordvoersters van beide banken konden woensdagmiddag het nieuws van de bonden nog niet bevestigen, maar er zou later communicatie volgen. Wat de gevolgen zouden zijn voor de werkgelegenheid is momenteel nog te vroeg om zeggen, zegt Vandenbroucke. In sommige regio's is er geen overlap van kantoren, in andere wel. De vraag is of bij een kantoorsluiting al het personeel de overstap zou kunnen maken naar het andere bankkantoor in de buurt, aldus de vakbondsman. De afgevaardigde bij Beobank van de socialistische bediendebond BBTK klinkt positiever. "Ik ga ervan uit dat er geen impact zal zijn op de werkgelegenheid." Hij verwacht dat Beobank de activiteit verder zal blijven verruimen van consumentenkrediet naar het volledige pakket van een retailbank (leningen, sparen enz.).

Kantoren

Kantoorsluitingen zullen er waarschijnlijk wel komen, voor de centrale diensten wordt aan herscholing gedacht. Het nieuws komt voor LBC niet helemaal als een verrassing. De banken hebben hetzelfde Franse moederhuis en er waren al een tijdje onderhandelingen om de loon- en arbeidsvoorwaarden van beide banken op elkaar af te stemmen. Maar die gesprekken verliepen stroef, zegt Vandenbroucke. "Nu moeten die opnieuw opgestart worden." De vakbond vraagt nu een goed statuut en garanties voor maximaal behoud van de werkgelegenheid.

Geschiedenis

De twee banken kennen een vrij uiteenlopende geschiedenis. Beobank mikt op de particuliere klant waar het coöperatieve BKCP, het vroegere Beroepskrediet en een fusie van verschillende regionale banken, als bank voor ondernemers startte. Daar werd later retailbanking aan toegevoegd. BKCP is ook wel actief in de sportwereld, met de sponsoring van de gelijknamige veldritploeg. Beobank is groter dan BKCP. Volgens de bedrijfswebsite telt BKCP 49 agentschappen en 45 zelfstandige agenten, goed voor 140.000 klanten. Beobank telt volgens de website 430.000 particuliere klanten en 191 verkooppunten. De CMNE-groep is actief in het noorden van Frankrijk, België en Luxemburg. (Belga/BO)

De fusie tussen beide banken wordt in de loop van het eerste halfjaar van 2016 verwacht, zo meldt een BBTK-afgevaardigde. BKCP en Beobank zijn beide een dochter van het Franse Credit Mutuel Nord Europe (CMNE). "Er zal een fusie tussen beide bedrijven komen. Het merk BKCP zou verwijnen", zegt LBC-secretaris Michael Vandenbroucke. BBTK wijst hierbij op het succes van de naam Beobank sinds de lancering twee jaar geleden (met onder meer de sponsoring van voetbalclub Racing Genk). De woordvoersters van beide banken konden woensdagmiddag het nieuws van de bonden nog niet bevestigen, maar er zou later communicatie volgen. Wat de gevolgen zouden zijn voor de werkgelegenheid is momenteel nog te vroeg om zeggen, zegt Vandenbroucke. In sommige regio's is er geen overlap van kantoren, in andere wel. De vraag is of bij een kantoorsluiting al het personeel de overstap zou kunnen maken naar het andere bankkantoor in de buurt, aldus de vakbondsman. De afgevaardigde bij Beobank van de socialistische bediendebond BBTK klinkt positiever. "Ik ga ervan uit dat er geen impact zal zijn op de werkgelegenheid." Hij verwacht dat Beobank de activiteit verder zal blijven verruimen van consumentenkrediet naar het volledige pakket van een retailbank (leningen, sparen enz.). Kantoorsluitingen zullen er waarschijnlijk wel komen, voor de centrale diensten wordt aan herscholing gedacht. Het nieuws komt voor LBC niet helemaal als een verrassing. De banken hebben hetzelfde Franse moederhuis en er waren al een tijdje onderhandelingen om de loon- en arbeidsvoorwaarden van beide banken op elkaar af te stemmen. Maar die gesprekken verliepen stroef, zegt Vandenbroucke. "Nu moeten die opnieuw opgestart worden." De vakbond vraagt nu een goed statuut en garanties voor maximaal behoud van de werkgelegenheid. De twee banken kennen een vrij uiteenlopende geschiedenis. Beobank mikt op de particuliere klant waar het coöperatieve BKCP, het vroegere Beroepskrediet en een fusie van verschillende regionale banken, als bank voor ondernemers startte. Daar werd later retailbanking aan toegevoegd. BKCP is ook wel actief in de sportwereld, met de sponsoring van de gelijknamige veldritploeg. Beobank is groter dan BKCP. Volgens de bedrijfswebsite telt BKCP 49 agentschappen en 45 zelfstandige agenten, goed voor 140.000 klanten. Beobank telt volgens de website 430.000 particuliere klanten en 191 verkooppunten. De CMNE-groep is actief in het noorden van Frankrijk, België en Luxemburg. (Belga/BO)