Biocartis trekt naar de beurs: ‘Dit is niet de Rudi Pauwels Show’

© Emy Elleboog
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Het Mechelse Biocartis noteert, na jarenlange speculatie over een beursgang, binnen een handvol weken op Euronext Brussel. Met de uitgifte van nieuwe aandelen wil het door Rudi Pauwels opgerichte biotechbedrijf 65 tot 100 miljoen euro ophalen.

Het geld moet dienen om de commercialisering van Idylla, een mobiel minilaboratorium waarmee snel een breed gamma van ziektes, of zelfs de aanleg tot ziektes, in een zeer vroeg stadium kan worden gedetecteerd. Het enthousiasme in de markt en bij de eerste gebruikers van Idylla is groot. Dat zeggen Pauwels en Hilde Windels, CFO en de facto co-CEO van Biocartis, in een gezamenlijk gesprek.

Waarom de beursgang nu?

Hilde Windels: “We hebben Idylla midden september gelanceerd, en meteen daarna een eerste test voor huidkanker. Nu bouwen we met zeer veel commercieel succes een brede internationale business uit, en bereiden we ons volop voor op de lancering van een tweede test.”

Rudi Pauwels: “Een beursgang is voornamelijk bedoeld om het bedrijf een grotere internationale zichtbaarheid te geven. Voor alle partnerships die we de komende maanden jaren gaan afsluiten, is dat een belangrijke overweging. Bovendien kunnen we, op basis van de feedback van klanten, zeggen dat het bedrijf er volledig klaar voor is. We voelen ons gesterkt door de reacties van de eerste gebruikers. Ook de interacties met Amerikaanse investeerders moedigen ons aan. Het thema van hogeprecisiegeneeskunde is actueel.”

Hilde Windels: “Er is nu voldoende commerciële tractie. We merken veel enthousiasme bij key opinion leaders en bij de referentieziekenhuizen die alle mogelijke technologie in huis hebben voor moleculaire diagnostiek.”

Kunnen jullie meer details geven over timing en bedrag?

Hilde Windels: “De operatie gebeurt traditioneel binnen een paar weken na de formele aankondiging van de beursgang. We verwachten meer op te halen dan de 64 miljoen die we in de kapitaalronde van vorig jaar realiseerden. Op een maximumbedrag willen we ons niet vastpinnen. De prijs per aandeel? Dat is voorbarig.”

Komt de kleine aandeelhouder ook aan bod?

Hilde Windels: “Absoluut. We hebben sowieso een retailtranche van minstens 10 procent, en we kunnen die vergroten.”

Werd ook een beursgang in de VS overwogen?

Hilde Windels: “We verkiezen de thuismarkt, omdat we in België en de rest van Europa al veel erkenning hebben. We zien ook niet echt een reden om naar de VS te gaan, hoewel een aantal van onze sectorgenoten daar gevestigd is. Veel Amerikaanse investeerders investeren intussen gewoon rechtstreeks hier.”

Rudi Pauwels: “We moeten eerst onze thuismarkt inpalmen. Bovendien willen we bewijzen dat je ook in Europa belangrijke grote bedrijven kunt uitbouwen.”

Worden jullie opgejaagd door de concurrentie?

Rudi Pauwels:“Neen. Onze concurrenten hebben we volledig in kaart gebracht. We weten heel goed wat de kracht is van ons platform. Zeker in kanker is gebleken, bij diegenen die Idylla hebben getest en hebben vergeleken met de referentietechnieken, dat ons systeem er bijzonder goed uitkomt. We zijn trouwens met onze huidkankertest de eersten die zo’n snelle oplossing brengen. Op die sterkte moeten we voortbouwen. Dat is meteen ook de reden voor de beursgang. Daarmee kunnen we onze plannen om jaarlijks vier à vijf testen uit te rollen, onverminderd voortzetten. Bovendien kunnen we ons commercieel apparaat versterken en werken aan de volgende generaties van onze technologie.”

Zorgt het voor extra jobs?

Hilde Windels:“Vandaag zijn we met ongeveer 200 mensen. We verwachten dat dit eind dit jaar 230 à 235 zal zijn. Het gros van de aanwervingen zal uiteraard in sales en marketing zijn. Het is ook de bedoeling in de tweede jaarhelft een lokale footprint te hebben in de VS, en daarvoor een partnership te starten met een grotere speler die verder gaat dan enkel maar Idylla te verdelen samen met al diens andere producten. Die speler moet zeer toegewijd zijn aan Idylla.”

De beursgang zal de taak van de CEO er nog zwaarder op maken.

Rudi Pauwels:“Ik trek dat helemaal niet alleen. Hilde doet niet alleen financiën, maar heeft als general manager de dagelijkse leiding. Ze werkt effectief als co-CEO. Hilde heeft ervoor gezorgd dat het hele bedrijf klaar is, ook technisch en boekhoudkundig. Ik kan me daardoor focussen op nieuwe strategische of technologische initiatieven. Dit is geen Rudi Pauwels Show. De snelheid waarmee Biocartis de voorbije twee drie jaar vooruitschiet, is het resultaat van die manier van werken. Ook bij de roadshows zullen Hilde en ik die dingen samen doen.”

Waar staat Biocartis binnen vijf jaar?

Rudi Pauwels: “Het gaat mij niet over de omvang van het bedrijf. Het gaat erom hoe wij met onze producten wereldwijd impact kunnen hebben. En als wij kunnen aantonen dat wij de barrières voor moleculaire diagnostiek kunnen verlagen, is dat goed voor de groei van de onderneming. In die zin spiegelen we ons een beetje aan andere bedrijven met een heel duidelijke visie, zoals Janssen Pharmaceutica.

“We hebben nu de basis gelegd. Met dit diagnostisch instrument willen we een hele reeks klinisch relevante tests maken die voor patiënten elke dag het verschil gaan maken. Zo zijn we bijvoorbeeld met een project voor pandemische griep bezig, omdat daar de middelen nog niet bestaan om dat sneller op te volgen. Daarin hebben we grote ambities. In dat kader moet je onze grote partnerships zien met bedrijven als Johnson & Johnson en Abbott. En daarom hebben we vorige week nog een samenwerkingsakkoord gesloten met het Nederlandse Microbiome om samen een snelle test voor bloedvergiftiging te ontwikkelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content