Biocartis staat in mei op de beurs

Rudi Pauwels van Biocartis kondigt zijn beursintroductie aan © Hans Vanneste
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Het Belgisch biotechbedrijf Biocartis heeft vandaag zijn beursgang gelanceerd. Begin mei zou de eerste notering op Euronext Brussel een feit moeten zijn. Biocartis hoopt 65 à 100 miljoen euro op te halen.

Dat Biocartis dit jaar naar de beurs zou trekken, had oprichter en CEO Rudi Pauwels eind augustus vorig jaar in Trends al bevestigd. Maar vandaag maakte Biocartis de ‘intention to float’ officieel. Zonder onverwacht obstakel zou het bedrijf nu uiterlijk half mei beursgenoteerd moeten zijn.

Met Biocartis wilde Pauwels een mobiel apparaat ontwikkelen dat ultrasnel een breed gamma van ziektes, of zelfs de aanleg tot ziektes, in een zeer vroeg stadium kan opsporen, zonder dat daarvoor specialisten en peperdure infrastructuur vereist zijn. Dat minilabo, Idylla geheten, werd in september vorig jaar gelanceerd. In eerste instantie wordt gefocust op het snel detecteren van kankers. Een eerste test voor huidkanker werd vorig jaar gelanceerd.

Met het verse geld van de beursgang wil Biocartis vooral de commercialisering van Idylla en de ontwikkeling van nieuwe testen versnellen, zeggen Pauwels en Hilde Windels, de CFO van Biocartis. “We kunnen onze plannen om jaarlijks vier à vijf testen uit te rollen, onverminderd verderzetten. Bovendien kunnen we ons commercieel apparaat versterken en werken aan de volgende generaties van onze technologie”, aldus Pauwels.

Pauwels lanceerde Biocartis in 2007 in Zwitsersland. Daar was hij drie jaar eerder neergestreken om te herbronnen na de verkoop van het eveneens door hem opgerichte Tibotec-Virco aan de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson. Met Tibotec-Virco ligt Pauwels aan de basis van drie van ‘s werelds meest gebruikte aidsremmers.

Om de lancering van Idylla te financieren, haalde Biocartis midden vorig jaar nog 64,5 miljoen euro op. Sinds de start van het bedrijf verzamelde Pauwels daarmee bij investeerders bijna een kwart miljard euro. De trouwe believers in Pauwels zijn niet van de minsten. Het gaat om onder anderen de familie Colruyt, de familie van Janssen Pharmaceutica-stichter Paul Janssen, ex-bouwaannemer Luc Verelst en Rudi Mariën, de voormalige sterke man van Innogenetics. Ook de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en het Vlaams overheidsfonds voor Innovatie IWT hebben zich achter het bedrijf geschaard, net als Johnson & Johnson en het Nederlandse Philips. Bij de laatste kapitaalronde kwam ook het Japanse Hitachi Chemical aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content