Het bleef het voorbije anderhalf jaar grotendeels stil rond Biocartis, het biotechbedrijf van de topwetenschapper en entrepreneur Rudi Pauwels. Maar schijn bedriegt. "Het is een heel groot jaar, en we staan op het belangrijkste punt in de geschiedenis van dit bedrijf", zegt CEO en voorzitter Pauwels. Achter de schermen hebben Pauwels en Hilde Windels, zijn rechterhand en financieel directeur, de voorbije maanden ook druk aan de groepsstructuur gesleuteld. "Het is building a plane while flying", zegt Windels over al die ingrepen. En dat allemaal terwijl een beursgang almaar nadrukkelijker wenkt. Dat Biocartis die overweegt, is al jaren geweten. Maar de laatste twijfel daarover neemt Pauwels nu weg. "De beslissing is genomen." Al zal het wachten zijn tot volgend jaar voor de beursnotering een feit is.

Pauwels lanceerde Biocartis in 2007 in Zwitsersland. Met zijn nieuw initiatief wilde hij een mobiel apparaat ontwikkelen dat snel een breed gamma van ziektes, of zelfs de aanleg tot ziektes, in een zeer vroeg stadium kan opsporen. Het apparaat kreeg de codenaam Apollo maar werd herdoopt in Idylla. Biocartis focust met Idylla op het detecteren van kankers. Binnenkort wordt de eerste test op de markt gebracht, voor huidkanker.

Tot voor kort bestond Biocartis uit een Zwitserse moedervennootschap, Biocartis SA, en dochterbedrijven in België en Nederland. Onlangs werd de intellectuele eigendom voor Idylla vanuit Zwitserland naar Mechelen versast, nadat dat eerder al het geval was voor de activiteiten errond. Evalution, een platform om biomerkers te analyseren, wordt dan weer ondergebracht in een nieuw biotechbedrijf, dat verrassend genoeg ook het Gentse Pronota omvat. Pronota, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en commercialisering van biomerkers, zat in woelig vaarwater. De combinatie Evalution-Pronota werd herdoopt in MyCartis. Het kapitaal van MyCartis wordt meteen met 7,5 miljoen euro verhoogd door twee bestaande Biocartis-aandeelhouders, Rudi Mariën en de investeringsmaatschappij Valiance, en nieuwkomer Biover II van Annie Vereecken. Dat trio heeft al toegezegd om volgend jaar opnieuw 7,5 miljoen euro in te leggen. Pronota-CEO Katleen Verleysen stapt niet mee over naar MyCartis. De Nederlander Paul Ladestein volgde haar op.

Intussen dient zich voor Biocartis al de zesde kapitaalronde aan. Daarbij wordt 64,5 miljoen euro opgehaald. Naast de bestaande aandeelhouders en een paar nieuwe kleinere, zijn de belangrijkste financiële trekkers JJDC (Johnson & Johnson Development Company) en Hitachi Chemical Corporation. Ook het Tina-fonds van PMV draagt bij. Daarmee tekent Biocartis voor een van de grootste private kapitaaloperaties in Europese life sciences van de voorbije jaren. Er is een tweede closing voorzien, waarmee het bedrag opgetrokken kan worden tot 75 miljoen euro. Met inbegrip van de 15 miljoen euro voor Evalution, wordt dus tot 90 miljoen euro opgehaald.

U leest het volledige artikel over Biocartis deze week in Trends

Het bleef het voorbije anderhalf jaar grotendeels stil rond Biocartis, het biotechbedrijf van de topwetenschapper en entrepreneur Rudi Pauwels. Maar schijn bedriegt. "Het is een heel groot jaar, en we staan op het belangrijkste punt in de geschiedenis van dit bedrijf", zegt CEO en voorzitter Pauwels. Achter de schermen hebben Pauwels en Hilde Windels, zijn rechterhand en financieel directeur, de voorbije maanden ook druk aan de groepsstructuur gesleuteld. "Het is building a plane while flying", zegt Windels over al die ingrepen. En dat allemaal terwijl een beursgang almaar nadrukkelijker wenkt. Dat Biocartis die overweegt, is al jaren geweten. Maar de laatste twijfel daarover neemt Pauwels nu weg. "De beslissing is genomen." Al zal het wachten zijn tot volgend jaar voor de beursnotering een feit is.Pauwels lanceerde Biocartis in 2007 in Zwitsersland. Met zijn nieuw initiatief wilde hij een mobiel apparaat ontwikkelen dat snel een breed gamma van ziektes, of zelfs de aanleg tot ziektes, in een zeer vroeg stadium kan opsporen. Het apparaat kreeg de codenaam Apollo maar werd herdoopt in Idylla. Biocartis focust met Idylla op het detecteren van kankers. Binnenkort wordt de eerste test op de markt gebracht, voor huidkanker.Tot voor kort bestond Biocartis uit een Zwitserse moedervennootschap, Biocartis SA, en dochterbedrijven in België en Nederland. Onlangs werd de intellectuele eigendom voor Idylla vanuit Zwitserland naar Mechelen versast, nadat dat eerder al het geval was voor de activiteiten errond. Evalution, een platform om biomerkers te analyseren, wordt dan weer ondergebracht in een nieuw biotechbedrijf, dat verrassend genoeg ook het Gentse Pronota omvat. Pronota, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en commercialisering van biomerkers, zat in woelig vaarwater. De combinatie Evalution-Pronota werd herdoopt in MyCartis. Het kapitaal van MyCartis wordt meteen met 7,5 miljoen euro verhoogd door twee bestaande Biocartis-aandeelhouders, Rudi Mariën en de investeringsmaatschappij Valiance, en nieuwkomer Biover II van Annie Vereecken. Dat trio heeft al toegezegd om volgend jaar opnieuw 7,5 miljoen euro in te leggen. Pronota-CEO Katleen Verleysen stapt niet mee over naar MyCartis. De Nederlander Paul Ladestein volgde haar op. Intussen dient zich voor Biocartis al de zesde kapitaalronde aan. Daarbij wordt 64,5 miljoen euro opgehaald. Naast de bestaande aandeelhouders en een paar nieuwe kleinere, zijn de belangrijkste financiële trekkers JJDC (Johnson & Johnson Development Company) en Hitachi Chemical Corporation. Ook het Tina-fonds van PMV draagt bij. Daarmee tekent Biocartis voor een van de grootste private kapitaaloperaties in Europese life sciences van de voorbije jaren. Er is een tweede closing voorzien, waarmee het bedrag opgetrokken kan worden tot 75 miljoen euro. Met inbegrip van de 15 miljoen euro voor Evalution, wordt dus tot 90 miljoen euro opgehaald.U leest het volledige artikel over Biocartis deze week in Trends