Het Zwitserse bedrijf van de Vlaamse topwetenschapper Rudi Pauwels haalde vier maanden geleden nog 10 miljoen euro op. De komende weken rondt het een tweede, grotere kapitaalronde af.

"Deze overname is voor Biocartis transformerend op alle vlakken", zegt Rudi Pauwels, die bekend werd als stichter van de wereldvermaarde Mechelse hiv-specialist Tibotec-Virco en mee aan de wieg stond van het beursgenoteerde biotechnologiebedrijf Galapagos.

Pauwels richtte Biocartis eind 2007 op om een toestel te ontwikkelen voor een snelle en accurate diagnose van patiënten. Het toestel werkt op basis van biologische moleculen (biomerkers) in menselijk materiaal zoals bloed, urine, keelslijm of tumorweefsel. Biocartis heeft een chip ontwikkeld die zo'n biomerkers identificeert. Alleen kon dat menselijk materiaal niet zomaar worden gelezen door de chip. Het technologieplatform van Philips laat toe om dit menselijk materiaal in de chip op te nemen en te analyseren.

Naast de diagnose van aandoeningen als kanker en infectiezieken, kunnen met het toestel ook ziekten in een vroeger stadium worden opgespoord en kan de arts worden geholpen om de geschikte therapie op te stellen. Het toestel is potentieel breed inzetbaar, omdat ook toepassingen mogelijk zijn in voedselveiligheid en het milieu.

Door de overname dringt een tweede kapitaalronde zich versneld op. Hoeveel kapitaal Pauwels wil ophalen, wou hij niet kwijt. "Maar het zal een stuk groter zijn dan de eerste. Je mag stellen dat het een van de grootste kapitaaloperaties van de voorbije twaalf maanden wordt in life sciences in Europa." De kapitaalronde zou over enkele weken afgerond worden.

Pauwels gaf eerder aan dat een beursgang van Biocartis op termijn overwogen kon worden.

Be.L.

Het Zwitserse bedrijf van de Vlaamse topwetenschapper Rudi Pauwels haalde vier maanden geleden nog 10 miljoen euro op. De komende weken rondt het een tweede, grotere kapitaalronde af. "Deze overname is voor Biocartis transformerend op alle vlakken", zegt Rudi Pauwels, die bekend werd als stichter van de wereldvermaarde Mechelse hiv-specialist Tibotec-Virco en mee aan de wieg stond van het beursgenoteerde biotechnologiebedrijf Galapagos. Pauwels richtte Biocartis eind 2007 op om een toestel te ontwikkelen voor een snelle en accurate diagnose van patiënten. Het toestel werkt op basis van biologische moleculen (biomerkers) in menselijk materiaal zoals bloed, urine, keelslijm of tumorweefsel. Biocartis heeft een chip ontwikkeld die zo'n biomerkers identificeert. Alleen kon dat menselijk materiaal niet zomaar worden gelezen door de chip. Het technologieplatform van Philips laat toe om dit menselijk materiaal in de chip op te nemen en te analyseren. Naast de diagnose van aandoeningen als kanker en infectiezieken, kunnen met het toestel ook ziekten in een vroeger stadium worden opgespoord en kan de arts worden geholpen om de geschikte therapie op te stellen. Het toestel is potentieel breed inzetbaar, omdat ook toepassingen mogelijk zijn in voedselveiligheid en het milieu. Door de overname dringt een tweede kapitaalronde zich versneld op. Hoeveel kapitaal Pauwels wil ophalen, wou hij niet kwijt. "Maar het zal een stuk groter zijn dan de eerste. Je mag stellen dat het een van de grootste kapitaaloperaties van de voorbije twaalf maanden wordt in life sciences in Europa." De kapitaalronde zou over enkele weken afgerond worden. Pauwels gaf eerder aan dat een beursgang van Biocartis op termijn overwogen kon worden. Be.L.